Terugkeer van supporters in stadions van cruciaal belang: 'Dat gevaar loop je'

Terugkeer van supporters in stadions van cruciaal belang: 'Dat gevaar loop je'

19-02-2021 08:14
19

Zondagmiddag zijn er voor het eerst dit jaar supporters welkom bij een competitiewedstrijd in Nederland. NEC en De Graafschap hebben de primeur wanneer de twee ploegen het tegen elkaar opnemen in de Keuken Kampioen Divisie. ECV-directeur Jan de Jong is blij met de terugkeer van supporters en bestempelt deze als 'cruciaal'.

Voor maximaal 1500 mensen mogen NEC en De Graafschap zondagmiddag hun kunsten gaan vertonen. Het is voor het eerst sinds de jaarwisseling dat er veel supporters aanwezig zijn in een voetbalstadion. Eindelijk, stelt De Jong. "Profvoetbal bestaat bij de gratie van betalend publiek. Je kunt je dus wel voorstellen dat we blij zijn dat er nu goed gekeken kan worden wat de terugkeer van fans bij voetbalwedstrijden betekent", vertelt hij aan het Algemeen Dagblad.

Aanvankelijk zou het experiment in Nijmegen al eerder plaatsvinden, maar omdat het virus toenam werd het uitgesteld naar aankomende zondag. "Dit is het begin van de terugkeer naar het oude normaal. We laten ermee zien dat het voetbal geen onderdeel is van het probleem, maar van de oplossing. Door als laboratorium te fungeren, kan tenslotte onderzocht worden wat wél kan. En in dat opzicht zijn we positief gestemd. Begin dit seizoen zijn ongeveer honderd profduels gespeeld waarbij beperkt publiek aanwezig was. En niet een van die wedstrijden heeft een corona-uitbraak tot gevolg gehad."

De Jong stelt dat de terugkeer van supporters in het stadion een cruciaal iets is. "Het is voor de bedrijfstak noodzakelijk dat wedstrijden bij de start van komend seizoen weer voor volle tribunes gespeeld worden. Anders loop je het gevaar dat bepaalde supporters en sponsoren, mede als gevolg van de financiële crisis die de coronacrisis ook is, straks helemaal niet meer terugkomen."