PSV mag invallers Götze en Malen bedanken: duel met twee gezichten tegen Vitesse

21-02-2021 18:42
264

Een wedstrijd met twee gezichten tussen PSV en Vitesse. De Arnhemmers waren in de eerste helft verreweg de betere ploeg, nadat PSV-trainer Roger Schmidt een flink gewijzigde basiself de wei instuurde (in een 5-3-2-formatie). Invallers Donyell Malen en Mario Götze zorgden er in de tweede helft voor dat PSV er met een 3-1 overwinning vandoor ging.

Vitesse startte flitsend in Eindhoven en pakte al na vier minuten spelen de voorsprong in het Philips Stadion. Eli Dasa legde de bal goed af op spits Armando Broja, die Yvon Mvogo verschalkte in de verre hoek. Een vliegende start voor Vitesse, dat in de openingsfase veel sterker was dan PSV. Toch kreeg de thuisploeg halverwege de eerste helft een honderd procent kans om de score gelijk te trekken. Yorbe Vertessen stond oog in oog met Remko Pasveer na een goede loopactie, maar zijn schot was zwak.

Het was een van de weinige oplevingen van PSV in een eerste helft, waarin de foutenlast bij beide ploegen erg hoog lag. Het zorgde wel voor het nodige vermaak. Broja mocht na een vreselijke fout van 'gelegenheids-verdediger' Pablo Rosario op Mvogo af, omspeelde hem, maar raakte vervolgens de paal.

Met nog ongeveer vijf minuten op de klok in de eerste helft leek de 0-2 voor Vitesse er dan toch te komen. Björn Kuipers legde de bal op de stip, nadat Broja werd neergelegd voor Erick Gutiérrez. De VAR riep Kuipers echter naar het scherm, omdat de overtreding buiten het strafschopgebied gemaakt werd. Het werd een vrije trap voor Vitesse, dat dacht aan een rode kaart voor Gutiérrez, maar daar wilden de VAR en Kuipers niet aan. Tannane schoot de vrije trap vervolgens hard in, maar Mvogo redde knap.

Schmidt greep na de rust in bij PSV. Gutiérrez en Adrian Fein bleven in de kleedkamer achter en werden vervangen door Donyell Malen en Philipp Max. De Eindhovenaren schakelden weer terug naar de vertrouwde 4-2-2-2-formatie en dat was meteen te zien: het spel van PSV werd naarmate de tweede helft vorderde steeds beter.

PSV deelde wat speldenprikjes uit aan Vitesse. Zo blokte Riechedly Bazoer een gevaarlijk schot van Eran Zahavi. Niet veel later was het alsnog raak voor de thuisploeg. Malen kreeg de bal voor zijn voeten en verschalkte Pasveer met een hard schot. Het was het startsignaal voor PSV om op zoek te gaan naar de overwinning. Het kreeg de nodige kansen, maar Zahavi en Malen schoten telkens recht op Pasveer af. Aan de andere kant van het veld lag er ook ruimte, maar Vitesse wist er niet van te profiteren.

Mario Götze, ook invaller, groeide in de slotfase uit tot de matchwinner voor de thuisploeg. Hij zorgde er met twee treffers voor dat de drie punten in Eindhoven bleven. Hij tikte de 2-1 binnen na een goede voorzet van Malen en zorgde, na een geweldige hakbal van Zahavi en dito assist van Ryan Thomas, voor de bevrijdende 3-1.

Het zorgt ervoor dat PSV zicht blijft houden op koploper Ajax. De Amsterdammers staan drie punten voor op de concurrent uit Eindhoven, maar hebben twee wedstrijden minder gespeeld.