Weghorst overdondert iedereen, behalve De Boer: 'Bijna bij Spurs op bank gezeten'

Weghorst overdondert iedereen, behalve De Boer: 'Bijna bij Spurs op bank gezeten'

25-03-2021 10:00 Laatste update: 09:41
47

Wout Weghorst scoort dit seizoen aan de lopende band bij Wolfsburg en werd in het geruchtencircuit al gelinkt aan clubs als Arsenal en Tottenham Hotspur. Zit er nog een stap hoperop in voor de lange Nederlander, die deze interlandperiode niet in de plannen van bondscoach Frank de Boer voorkomt?

Wij vragen het aan Jurgen Bruggeman – zijn jeugdtrainer bij NEO uit Borne – en aan Anton Wennemers, die Weghorst onder zijn hoede had bij DETO Twenterand. Het pad dat Weghorst in zijn jeugdjaren bewandelde, was er eigenlijk een zoals bij veel jonge voetballertjes. Enige verschil met zijn ploeggenoten: zijn gedrevenheid en absolute wil om te winnen, soms tot op het vervelende aan toe. Niet alleen voor zijn omgeving, maar ook voor zichzelf. Bruggeman, die Weghorst ruim twee jaar trainde in de D-jeugd (de O13) van NEO, denkt met een tevreden lach op zijn gezicht terug aan die tijd.

Wedden

Meer odds

"De gedrevenheid spatte er al vanaf", vertelt hij aan VoetbalPrimeur. "Die jongens zitten in die leeftijdscategorie natuurlijk niet in hun 'makkelijkste jaren'. Hij eiste altijd alles van zijn medespelers, maar ook van zichzelf. Wout sloeg soms zelfs door naar de emotionele kant en ging altijd tot het uiterste. Dan deed hij meer dan er van hem gevraagd werd, dat hij het alleen kon. Daarin moest je hem sturen, hij pikte dingen snel op en nam dan het team mee. Hij wist ook wanneer hij fout zat."

Weghorst maakte in een flink tempo stappen. De spelertjes bij de clubs in de regio hadden al snel door wie hij was, maar daar wist Weghorst zich goed tegen te wapenen. "Iedereen kende Wout Weghorst, maar hij kon op die leeftijd al goed omgaan met de druk", vervolgt Bruggeman, die zijn pupil af en toe een duw in de goede richting moest geven. "Hij kon, omdat hij zo gedreven was, irritant zijn voor zijn teamgenoten."

"Een mooi voorbeeld: ik heb dat NEO-elftal 2,5 jaar getraind, eigenlijk klopte alles in dat team. Aan het einde van die periode gingen we vier dagen naar Denemarken, om daar als 'afsluiting' een internationaal toernooi te spelen", memoreert Bruggeman. "Tuurlijk, we wilden lekker voetballen, maar het was ook belangrijk om die periode lekker af te sluiten. We deden het de eerste dag erg goed, wonnen alle wedstrijden. Maar toen kwam er een omslagpunt: iedereen wilde na die eerste dag een feestje bouwen. Logisch ook. Maar Wout wilde per se voor de overwinning gaan. Die wilde de toernooiwinst, terwijl de andere jongens dachten: nieuwe omgeving, laten we genieten."

Een van de bekendste uitspraken over Weghorst kwam van Veronica Inside-nestor Johan Derksen, die in het verleden stelde dat iedere amateurclub 'wel een Wout Weghorst rond heeft lopen'. Bruggeman kan erom lachen. "Ik ga niet zegen dat ik ervan overtuigd ben dat iedere amateurclub een Weghorst rond heeft lopen. Maar bij NEO waren er in die tijd wel een paar spelers die misschien wel evenveel kwaliteiten hadden. Qua voetbal, maar ook qua inzicht. Die zijn nooit voorbij de O17 of O19 gekomen. Het laat zien dat wanneer je een 'harde kop' hebt, je ver kan komen."

Anton Wennemers, die Weghorst onder zijn hoede had in het eerste elftal van DETO Twenterand, begrijpt dat Derksen zich heeft laten verleiden tot die uitspraak. "In eerste instantie, laten we zeggen toen hij net bij Emmen kwam, kon ik me dat wel voorstellen. Maar daarna is het natuurlijk gaan lopen, heeft hij veel bijgeleerd en is hij steeds hogerop gekomen door zijn absolute drive om te presteren."

Weghorst trainde toen hij zeventien jaar oud was een aantal keer mee bij DETO en had niet lang nodig om Wennemers te overtuigen. "Na twee, drie trainingen zei ik al tegen de mensen van DETO die hem gespot hadden bij NEO: goed gescout. Dat wordt wel wat. Dat voel je meteen, wanneer je zo'n speler van buitenaf op de training hebt."

Wennemers en Bruggeman zijn het eens: de absolute drive en bezetenheid hebben Weghorst gebracht waar hij nu staat. "Ik had niet verwacht dat hij zó goed zou worden. Hij heeft verschrikkelijk veel bijgeleerd", geeft Wennemers aan, die denkt dat er nog een stap hogerop inzit voor Weghorst. "Hij had natuurlijk al bijna bij Tottenham op de bank gezeten", doelt hij op de vermeende interesse van de Engelse ploeg in Weghorst.

Het is belangrijk dat Weghorst een club kiest die goed bij hem past, stelt Wennemers. "Ik moet nog maar zien of hij het gaat redden tegen de fysiek nóg sterkere verdedigers in Engeland. Maar: Ruud van Nistelrooy deed het ook. Weghorst moet de juiste club kiezen. Kijk maar naar Donny van de Beek. Als het spel van een ploeg niet op je afgestemd is en als het niet bij je past, dan wordt het een lastige klus. Al kan Wout met zijn fysiek en zijn drive altijd iets voor een ploeg betekenen, voor hem is dat makkelijker dan voor Van de Beek."

Ondanks die drive, passie en zijn vele doelpunten dit seizoen in de Bundesliga, besloot bondscoach Frank de Boer hem niet op te roepen voor het Nederlands elftal voor de WK-kwalificatiewedstrijden tegen Turkije, Letland en Gibraltar. Met Memphis Depay, Donyell Malen en Steven Berghuis in de voorhoede ging Oranje met 4-2 onderuit op bezoek in Istanboel. Het versterkt de roep van buitenaf om Weghorst. Mocht de lange spits zijn prestaties bij Wolfsburg doorzetten, dan lijkt De Boer aankomende zomer niet om hem heen te kunnen. Met de nadruk op 'lijkt'...

Weghorst zal ondanks het slechte Oranje-nieuws van vorige week door willen gaan met wat hij al het hele seizoen doet in Duitsland: scoren. Met alle interesse van buitenaf en zijn verplichtingen in Wolfsburg, is Weghorst echter niet vergeten waar hij vandaan komt. "Ik kom hem af en toe nog tegen in Borne, dan stopt hij altijd even en toont hij belangstelling. Dat respect heeft hij altijd gehad", sluit Bruggeman af.

(Gijs Groeneveld/VoetbalPrimeur)