Koeman geeft zich bloot in unieke documentaire, een absolute must-see

Koeman geeft zich bloot in unieke documentaire, een absolute must-see

Gepubliceerd: dinsdag 23 februari 2021 om 11:10di 23-02-2021 om 11:10

Laatste update: vrijdag 26 februari 2021 om 10:20vr 26-02-2021 om 10:20

De driedelige documentaire Força Koeman werd vorige week door Videoland uitgebracht. De documentaire duurt ruim een uur, gaat over de eerste maanden van Ronald Koeman als hoofdtrainer van FC Barcelona en biedt een uniek kijkje achter de schermen. VoetbalPrimeur kruipt in de rol van de recensent.

Força Koeman is door makelaarskantoor Wasserman en productiebedrijf Captains tot stand gekomen. Het idee kwam van Stefan Valk, die als marketing executive werkzaam is bij Wasserman.

Trainer worden van Barcelona: het was dé grote droom van Koeman. De club benaderde hem al twee keer, maar telkens zei hij nee. Na de 8-2 nederlaag in de kwartfinale van de Champions League tegen Bayern München en het daaropvolgende ontslag van Quique Setién, klopte Barcelona weer aan bij Koeman. Nu hapte hij wél. Het vertrek van Koeman bij de KNVB lag gevoelig, want hij had succes met het Nederlands elftal en draagt het imago dat hij nog wel eens op de spreekwoordelijke trein wil springen. Maar nu kón hij simpelweg niet weigeren. "Soms moet je in de voetballerij een beetje egoïstisch zijn." Vanaf de 'ja' van Koeman begint de camera te lopen en gaan veel deuren open.

Droom van Koeman komt uit
Força Koeman begint op Schiphol, waar Koeman samen met zijn zoon Tim en zaakwaarnemer Rob Jansen van Wasserman in een privéjet naar Barcelona stapt. De deal is nog niet helemaal rond, maar Jansen rekent erop dat er getekend kan worden. In het vliegtuig bereidt men zich alvast voor op de hectiek die ze te wachten staat. Het wordt meteen duidelijk wat voor belangrijke rol Koeman speelt in de geschiedenis van FC Barcelona. Door zijn winnende doelpunt in de finale van de Europa Cup 1 in 1992 is hij een voetbalheilige in de stad. En bijna dertig jaar later wordt hij er trainer. Precies zoals hij het gewild had.

Een aantal gebeurtenissen lekten de laatste maanden uit in de Spaanse media, maar zien we nu voor het eerst op beeld. Koeman die tijdens een lunch met het bestuur van Barcelona de rol van Lionel Messi bespreekt en zijn plannen voor de toekomst van de club op tafel legt ("het is aan hem of hij ja of nee zegt."). En onderweg naar zijn presentatie maakt Koeman duidelijk dat hij absoluut niet van plan is om al sprekend een mondkapje te dragen ("f*ck you, dat doe ik echt niet"). Koeman blijft te allen tijden zichzelf, ondanks de camera's. Het is echt.

Interessant is de rol van TV3-journalist Lluís Canut, tevens een vriend van Koeman. Hij geeft toe betrokken te zijn geweest bij de transfer. Koeman liet na de 8-2 nederlaag in de Champions League aan Canut weten dat hij nu wél openstond voor Barcelona, waarop de journalist dat weer doorgaf aan voormalig president Josep Maria Bartomeu. Vervolgens ging het balletje rollen. De mediarel rond Messi en het veelbesproken vertrek van Luis Suárez krijgen overigens geen aandacht in de driedelige serie.

Koeman toont meerdere gezichten
Força Koeman is niet alleen een documentaire die de jongensdroom van Koeman illustreert, maar ook één waarin nog maar eens duidelijk wordt hoe hard topsport kan zijn. Barcelona begint slecht aan het seizoen en móét de altijd beladen El Clásico tegen Real Madrid winnen. Zichtbaar gespannen rijdt Koeman naar Camp Nou, thuis zit het gezin van Koeman, inclusief Frenkie de Jongs vriendin Mikky, vol spanning voor de televisie. Zoon Tim trekt de beslissingen van de arbitrage maar moeilijk en verbergt zijn frustraties niet.

Barcelona verliest van Real Madrid en al na vijf wedstrijden in de competitie neemt de druk op Koeman toe. "Denk je dat ze je ontslaan?", vraagt vrouw Bartina haar man nadat ook Juventus in de Champions League een maatje te groot is. "Nee, ik denk dat ze me de tijd geven", reageert hij. Ondanks de toenemende druk blijft Koeman cool en in control. Hij wordt geen moment afgeleid van zijn missie: Barcelona terugbrengen naar de top.

Band tussen Koeman en De Jong goed in beeld gebracht
Opvallend is hoe goed De Jong en zijn vriendin het buiten werktijd om met Koeman kunnen vinden. Als Barcelona speelt tegen Real Madrid, zit Mikky thuis bij de Koemannetjes. Ze lijkt kind aan huis. En ze padelt regelmatig met de familie en is goed met Koemans vrouw Bartina. De Jong zelf is wat terughoudender, geeft Koeman aan. "Hij heeft zoiets van: wat zullen de andere spelers daarvan vinden? Ik met de trainer..."

Força Koeman heeft ook een bijzondere emotionele lading. Koeman werd in mei van vorig jaar getroffen door een hartinfarct, nadat zijn vader in 2013 na een hartstilstand overleed. Dat was voor Koeman een extra bevestiging dat niets zeker is in het leven en hij de kans om hoofdtrainer van Barcelona te worden niet meer mag laten lopen. Het gezin van Koeman leeft op alle vlakken intens mee.

Wanneer het gezin naar Barcelona vliegt voor het 35-jarige huwelijksfeest van Koeman en Bartina, wordt duidelijk hoe close ze met elkaar zijn. Ook De Jong en vriendin Mikky zijn daarbij aanwezig, net als TV3-journalist Canut. We zien dan niet de harde zakelijke voetbaltrainer Ronald Koeman, maar een zachte vader en opa die zijn kinderen en kleinkinderen zo dicht mogelijk bij hem wil houden. Van alle kanten straalt Koeman uit dat hij trots is dat hij aan de klus van zijn leven is begonnen, maar mag hij die wel afmaken? Aan de gunfactor ligt het in ieder geval niet. Want als je de documentaire ziet, wil je als kijker maar één ding: dat Koeman doet waar hij voor gehaald is en dat is een nieuw Barcelona terugbrengen naar de top.

Conclusie
Força Koeman is een bijzondere documentaire over een trainer die zijn droom ziet uitkomen, een exclusief inkijkje in een onzekere wereld waarin we meerdere kanten van hem te zien krijgen. Voetbal staat in de documentaire centraal, maar het gaat vooral over de impact op Koeman en zijn gezin. Want hoe lang krijgt hij van het bestuur om zijn missie te voltooien? Força Koeman is een absolute must-see voor iedere voetballiefhebber.

(Tim van Duijn/VoetbalPrimeur)

Check hier de beste voetbalvideo’s
Meer video’s

Poll

Heb jij de documentaire gezien?

(409 stemmen)

Plaats een reactie

Bekijk het laatste nieuws