Advocaat uit twijfels bij loonoffer Feyenoord: 'Pratto zal een argument zijn'

Advocaat uit twijfels bij loonoffer Feyenoord: 'Pratto zal een argument zijn'

Gepubliceerd: dinsdag 23 februari 2021 om 07:08di 23-02-2021 om 07:08

Het loonoffer dat Feyenoord van zijn spelers heeft gevraagd, is slecht gevallen bij een deel van de selectie. Het is juridisch gezien zeer de vraag of de Rotterdammers een dergelijke eenzijdige maatregel kunnen nemen.

Dat stelt Roberto Branco Martins, advocaat en docent Arbeid en Recht aan de Universiteit van Amsterdam. "Het is een eenzijdige wijziging in een arbeidsovereenkomst, op grond van salaris. En dat is het eigenlijk het belangrijkste dat in zo'n overeenkomst is opgenomen", laat hij weten aan de NOS.

Volgens Branco Martins is het de vraag hoe zwaarwichtig het belang is. "Een dreigend faillissement kan zo'n zwaarwichtig belang zijn. Maar dat moet je dan echt hard maken. In de jurisprudentie komt het weinig voor dat een werkgever een dusdanig zwaarwichtig belang kan aantonen dat hij een eenzijdige wijziging kan doorvoeren als het gaat om salarisverlaging."

Het zou de spelers van Feyenoord vooral dwarszitten dat in de winter nog Lucas Pratto werd gehaald voor een vorstelijk salaris. "In het uitzonderlijke geval dat je voor een rechter komt te staan, zal dit een argument zijn", weet Branco Martins. "Is dit een verstandige uitgave geweest als je een aantal weken later aanklopt bij de spelers om salaris in te leveren?"

Branco Martins is tevens medeoprichter en adviseur van de belangenvereniging van spelersmakelaars, die nu ook bij hem aankloppen. Hij weet niet of het verstandig is om naar de arbitragecommissie te stappen. "Iedereen moet altijd op zoek naar een amicalere oplossing. Maar men is niet onwelwillend om de poot stijf te houden."

Video player

Check hier de beste voetbalvideo’s
Meer video’s

Plaats een reactie

Bekijk het laatste nieuws