Meerderheid Kamer steunt WK 2022-motie: 'Géén premier of koning naar Qatar'

Meerderheid Kamer steunt WK 2022-motie: 'Géén premier of koning naar Qatar'

25-02-2021 20:31 Laatste update: 20:53
31

Nederland moet zich tijdens het WK van 2022 niet laten vertegenwoordigen door de koning of de minister-president, vindt een meerderheid van de Tweede Kamer. De volksvertegenwoordigers hebben gestemd over een door Sadet Karabulut (SP) ingediende motie.

Volgens het Algemeen Dagblad werd deze motie gesteund door GroenLinks, PvdA, ChristenUnie, D66, SGP, 50PLUS en PVV. De kwestie is deze week actueel, vanwege geruchtmakende berichtgeving van The Guardian. Volgens de Britse kwaliteitskrant zijn er de voorbije tien jaar liefst 6500 arbeidsmigranten om het leven gekomen, tijdens de bouw van de stadions waar in 2022 gevoetbald gaat worden.

De FIFA besloot in 2010 om het WK aan Qatar toe te kennen, maar die keuze was zeer onomstreden. De afgelopen jaren zijn er al veel verhalen naar buiten gekomen over de abominabele werkomstandigheden voor de stadionbouwers. Het toernooi moest bovendien van de zomer naar de winter verplaatst worden, omdat het anders te heet zou zijn om te voetballen. De politieke kopstukken Gert-Jan Segers (ChristenUnie) en Sigrid Kaag (D66) spraken zich deze week uit voor een boycot, maar zover lijkt het niet te gaan komen.