Neres kopt Ajax naar volgende ronde Europa League na zenuwslopend slot

25-02-2021 20:49 Laatste update: 21:04
168

Ajax heeft zich geplaatst voor de achtste finales van de Europa League. De Amsterdammers wonnen thuis van Lille OSC met dezelfde cijfers als vorige week: 2-1. Al leek het daar niet op uit te draaien.

Ajax won vorige week met de hakken over de sloot met 1-2 en hoefde in Amsterdam dus niet vol op de aanval te spelen. Lille maakte daar volop gebruik van en was in de eerste helft ook de bovenliggende partij. De 1-0 van Davy Klaassen na een kwartier kwam dan ook uit de lucht vallen. De middenvelder kopte raak nadat directe tegenstander Sven Botman ging liggen: 1-0. Lille was niet van plan om zich gewonnen te geven en solliciteerde nog voor de theepauze naar een penalty. Maar de scheidsrechter bestrafte een vermeende overtreding van Antony niet.

In de tweede helft waren de kaarten anders geschud. De kansen waren voornamelijk voor Ajax en de Amsterdammers mochten het zichzelf verwijten dat de wedstrijd niet in het slot werd gegooid. Dat Ajax het tweeluik niet wist te beslissen, leek Lille juist kracht te geven. Trainer Christophe Galtier gooide al zijn kaarten op tafel en zag dat zijn ploeg meerdere malen dicht bij de gelijkmaker was. Die kwam er ook, nadat Lisandro Martínez een overtreding begin in het strafschopgebied en Yusuf Yazici vanaf de stip gelijkmaakte.

De druk, die Lille al flink opvoerde, werd alleen maar groter en het was voor Ajax een kwestie van overleven in de slotfase. De ploeg van Erik ten Hag stond met de rug tegen de muur, maar werd gered door David Neres, die verder een matige wedstrijd speelde. De Braziliaan kopte op aangeven van de sterk invallende Brian Brobbey binnen en bezorgde Ajax daarmee een plek in de volgende ronde van de Europa League.

De loting voor de achtste finales van de Europa League vindt aanstaande vrijdag plaats in Nyon.