PSV staat drie kwartier lang in achtste finales, maar vliegt alsnog uit Europa

25-02-2021 22:53
255

PSV is op dramatische wijze uit de Europa League geknikkerd. De Eindhovenaren stonden bijna drie kwartier lang virtueel in de achtste finales, maar moesten vlak voor tijd nog een fatale tegentreffer incasseren tegen Olympiakos Piraeus: de uiteindelijke 2-1 zege op de Grieken was te weinig voor PSV.

Trainer Roger Schmidt moest de geschorste Ibrahim Sangaré missen en koos er verrassenderwijs voor om Olivier Boscagli door te schuiven naar het middenveld. Het kwam het spel van PSV ten goede: de Eindhovenaren ontsnapten bij één kans van oude bekende Bruma, maar waren de bovenliggende partij en hadden na één helft de in Griekenland opgelopen schade al weggepoetst.

Eran Zahavi had tijdens het heenduel al twee keer gescoord en nam zijn ploeg ook in Eindhoven bij de hand. De spits uit Israël etaleerde na 22 minuten zijn sprongkracht en kopte – met een beetje hulp van doelman José Sá – de openingstreffer binnen. Op slag van rust moest de Portugees opnieuw vissen, maar de sluitpost kon daar ditmaal niets aan doen: Zahavi mocht in de buurt van het strafschopgebied een vrije trap nemen en krulde de bal fenomenaal in de bovenhoek.

Olympiakos moest in de tweede helft komen en rook al direct aan die ene treffer die het nodig had: Mady Camara trof echter de paal en Nick Viergever voorkwam in de doelmond verdere schade. Aan de andere kant waren Donyell Malen en Philipp Max dichtbij succes, maar PSV kon niet voorkomen dat het in de loop van de tweede helft verder onder druk kwam te staan. Tien minuten voor tijd kroop de thuisploeg nog eens door het oog van de naald: Kostas Fortounis raakte na een vrije trap de lat.

PSV moest zijn laatste reserves aanspreken en slaagde er niet in om in de tegenstoten de bevrijdende 3-0 te maken: Malen kwam daar nog het dichtst bij in de buurt, maar ook hij raakte de paal. Vlak voor het verstrijken van de reguliere speeltijd viel de bal alsnog verkeerd voor PSV. Yvon Mvogo kon Youssef El-Arabi nog van scoren afhouden, maar Ahmed 'Hassan' Mahgoub was het meest attent in de nastoot: 1-2.

PSV kreeg nog vier minuten aan blessuretijd om een slotoffensief te ontketenen: Schmidt bracht Mauro Júnior en Yorbe Vertessen in als stormrammen, maar Olympiakos kwam niet meer in de problemen. De Griekse kampioen mag vrijdag de koker in, PSV mag proberen om zondag tegen Ajax de rug te rechten.