Ajax' tegenstander: 100 procent score, weerzien met Sulejmani, topscorer terug

Ajax' tegenstander: 100 procent score, weerzien met Sulejmani, topscorer terug

26-02-2021 13:55 Laatste update: 14:55
110

De UEFA heeft gesproken: Ajax treft het Zwitserse BSC Young Boys in de volgende Europa League-ronde. Op donderdag 11 maart beginnen beide teams in Amsterdam aan hun tweeluik, zeven dagen later volgt de return op het kunstgras in Bern. Wat kunnen de Amsterdammers verwachten van hun tegenstander? VoetbalPrimeur introduceert het taaie, moeilijk bespeelbare Young Boys, de nieuwe alleenheerser van het Zwitserse voetbal.

BSC YOUNG BOYS
Trainer: Gerardo Seoane
Positie in competitie: 1
Grote prijzen: 14x Zwitsers kampioen, 7x Zwitserse beker
Stadion: Stadion Wankdorf
Bijnaam: YB

Wedden

Meer odds

Sterspeler
Ajax komt in ieder geval één bekende naam tegen: Miralem Sulejmani, de man die ooit voor een recordbedrag van 16,25 miljoen euro naar Amsterdam werd gehaald. Dat de inmiddels 32-jarige Serviër nog steeds kan voetballen, staat buiten kijf. "Normaal is hij de beste buitenspeler in Zwitserland. Zijn vrije trappen zijn van de buitencategorie. No one else is on his level", liet de Zwitserse journalist Moritz Marthaler in het najaar van 2019 aan VoetbalPrimeur weten, toen wij vooruitblikten op de Europa League-clash tussen Feyenoord en Young Boys. Maar dan moet Sulejmani wel fit zijn... De blessuregevoelige linkspoot speelde dit seizoen weliswaar 25 wedstrijden, maar kwam in het tweeluik met Bayer Leverkusen slechts één kwartiertje in actie.

Verder is het uitkijken voor Jean-Pierre Nsame, die tegen Ajax zijn rentree kan maken. De spits uit Kameroen moest de beide wedstrijden tegen Bayer Leverkusen missen vanwege een schorsing, maar heeft al negentien keer gescoord dit seizoen. Nsame speelt al sinds 2017 in Bern en is één van de cultuurbewakers: ook Nicolas Moumi Ngamaleu, Michel Aebischer en Christian Fassnacht zijn belangrijke spelers die al jarenlang samenspelen. Sulejmani is zelfs al aan zijn zesde seizoen bezig en keeper David von Ballmoos zat in 2013 al voor het eerst bij de selectie. Het moge duidelijk zijn dat Young Boys een ingespeelde ploeg heeft.

De ploeg verdedigt over het algemeen compact en probeert toe te slaan in de omschakeling. Fabian Lustenberger is – mits fit – degene die de boel bij elkaar houdt: de routinier kwam in 2019 over van Hertha BSC en groeide direct uit tot aanvoerder. Trainer Seoane is sinds 2018 in functie en ligt op koers voor drie landstitels in drie seizoenen. Maar misschien is hij aan zijn laatste maanden in de Zwitserse hoofdstad bezig. BILD linkte de 42-jarige Zwitser met Spaanse roots al aan Borussia Mönchengladbach, net als Ajax-collega Erik ten Hag.

Prestaties dit seizoen
FC Basel maakte jarenlang de dienst uit in Zwitserland en pakte tussen 2010 en 2017 acht titels op rij. Sindsdien is Young Boys echter uitgegroeid tot soevereine heerser in de Super League: drie keer achter elkaar met afstand kampioen, nummer vier is een kwestie van tijd. YB staat na 21 speelrondes al achttien (!) punten voor op FC Basel en kan zich in principe volledig richten op de Europa League.

De Zwitserse kampioen strandde in de Champions League-voorrondes tegen FC Midtjylland, dat later in de poulefase tegen Ajax uit zou komen. In de Europa League ging het echter een stuk beter. De ploeg van Seoane eindigde als tweede in een poule met AS Roma (Italië), CFR Cluj (Roemenië) en CSKA Sofia (Bulgarije). Vervolgens werd er gestunt tegen het veel hoger aangeslagen Bayer Leverkusen: thuis won Young Boys met 4-3, nadat het nochtans een 3-0 voorsprong had weggegeven, in Leverkusen werd het verrassend 0-2.


(Christian Fassnacht beslist de uitwedstrijd tegen Bayer Leverkusen: 0-2)

Laatste opstelling (Bayer Leverkusen-uit, 25-02-2021, 0-2)
Von Ballmoos; Hefti, Lustenberger, Zesiger, Lefort; Fassnacht, Lauper, Aebischer, Ngamaleu; Meschack, Siebatcheu.

Historie tegen Nederlandse clubs
We bespraken het net al: anderhalf jaar geleden stond Young Boys al tegenover een Nederlandse club. Feyenoord ging in oktober 2019 – met Jaap Stam nog als trainer – roemloos met 2-0 onderuit op het kunstgras van Bern: de 'return' in De Kuip eindigde in een 1-1 gelijkspel. Beide teams strandden vervolgens in de Europa League-groepsfase, in een poule met FC Porto en Rangers FC.

In een iets verder verleden stuitte Young Boys al op Ajax. De Zwitsers hadden in het seizoen 1987/1988 FC Den Haag uitgeschakeld in de Europacup II – het in 1999 ter ziele gegane toernooi voor bekerwinnaars – en werden toen gekoppeld aan titelhouder Ajax. De Amsterdammers wonnen beide wedstrijden met 1-0, dankzij doelpunten van John Bosman en Peter Larsson. Uiteindelijk haalden ze de finale van het toernooi, waarin echter werd verloren van KV Mechelen.

(Hein Nooijens/VoetbalPrimeur)