Waarom Feyenoord, AZ én PSV deze week moeten duimen voor rivaal Ajax

Waarom Feyenoord, AZ én PSV deze week moeten duimen voor rivaal Ajax

Gepubliceerd: dinsdag 13 april 2021 om 14:30di 13-04-2021 om 14:30

Laatste update: zaterdag 17 april 2021 om 22:01za 17-04-2021 om 22:01

Bryan Linssen gaf het al toe: Feyenoord zal zondag voor één keer moeten juichen voor rivaal Ajax. De Amsterdammers spelen zondag in De Kuip tegen Vitesse en kunnen rivalen Feyenoord, AZ én PSV een handje helpen. VoetbalPrimeur legt uit.

De belangen van Feyenoord
Nederland vaardigt volgend seizoen vijf clubs af voor Europees voetbal: de kampioen gaat direct de Champions League in, de nummer twee mag in de Champions League-voorrondes starten en de winnaar van de beker plaatst zich voor de laatste voorronde van de Europa League. Verder zijn er nog twee tickets voor de voorrondes van de nieuwe Conference League te verdienen: deze zijn voor de nummer drie van de Eredivisie en de winnaar van de play-offs. Omdat de winnaar van de beker sowieso bij de eerste acht gaat eindigen, mag de nummer acht ook de play-offs in.

Volgens de huidige stand is Feyenoord dus nog niet klaar na 34 Eredivisie-wedstrijden en moet het eind mei nog met FC Groningen, FC Utrecht en Heracles Almelo om één Europees ticket strijden. Als dat lukt, begint het Europese seizoen eind juli alweer en moet Feyenoord drie voorrondes zien te overleven om de Conference League te halen. Zit iemand daarop te wachten in De Kuip? "Ik heb veel vrienden bij Vitesse en ik gun de club alles, maar voor ons zou het natuurlijk beter zijn als Ajax wint", liet Linssen niet voor niets al weten.

In dat geval gaat het ticket voor de Europa League naar de nummer drie én hoeft de nummer vier geen play-offs te spelen. Maar dan moet Feyenoord wel nog op eigen kracht de top-vier zien te halen, ten koste van bekerfinalist Vitesse. En die kans is dus een stuk groter als Ajax de beker pakt. Want als Vitesse de finale wint, ontkomt Feyenoord pas aan de play-offs als het in vijf wedstrijden zeven punten zien goedmaakt op PSV en AZ.

De belangen van Vitesse
Als Vitesse zijn vierde plek behoudt, gaat het sowieso Europa in, of het nu wel of niet de beker pakt. Bij bekerwinst is het seizoen al klaar voor de ploeg van Thomas Letsch: als Vitesse de Dennenappel pakt, is het – met nog vijf Eredivisie-speelrondes voor de boeg – al verzekerd van Europees voetbal tot begin december, in de Europa League óf de Conference League.

En dan kan het alvast krachten sparen in de op papier loodzware laatste weken van dit seizoen. Het programma in de slotweken liegt er namelijk niet om: één week na de bekerfinale gaat Vitesse opnieuw naar De Kuip, voor een clash met concurrent Feyenoord. En in de laatste speelronde komt Ajax naar Arnhem.

De belangen van PSV en AZ
Datzelfde Vitesse staat vijf punten achter op PSV en AZ, maar het lijkt erop dat de Eindhovenaren en Alkmaarders samen uitmaken wie de felbegeerde tweede plek pakt en wie derde wordt. Ook zij zullen hopen op bekerwinst voor Ajax: in dat geval gaat het 'Europa League-pakket' voor de bekerwinnaar naar de nummer drie. Natuurlijk zijn de Champions League-voorrondes hét doel voor beide clubs. Maar bij bekerwinst voor Ajax zou het dus een stuk minder erg zijn om derde te worden.

Als Vitesse juist de beker pakt, wordt het alles of niets voor PSV en AZ. Óf een tweede plek en voorronde Champions League óf een derde plek en voorronde Conference League. Zondag gaat de bal om 18.00 uur rollen in De Kuip: Ajax en Vitesse strijden om de hoofdprijs, PSV, AZ en Feyenoord kijken met bovengemiddelde belangstelling toe.

(Hein Nooijens/VoetbalPrimeur)

Video player

Check hier de beste voetbalvideo’s
Meer video’s

Poll

Wie gaat de bekerfinale winnen?

Ajax
78%
Vitesse
22%
(1661 stemmen)

Plaats een reactie

Bekijk het laatste nieuws