Ajax op de loer voor 'Neymar-plus': Twaalf miljoen lijkt me geen gek bedrag

Ajax op de loer voor 'Neymar-plus': "Twaalf miljoen lijkt me geen gek bedrag"

Gepubliceerd: dinsdag 11 mei 2021 om 15:00di 11-05-2021 om 15:00

Neymar-plus, zo typeerde FC Nordsjaelland-trainer Flemming Pedersen zijn potentie tien maanden geleden: het is duidelijk dat de ster van Kamaldeen Sulemana rijzende is in Denemarken en dat is Ajax niet ontgaan. Een nadere kennismaking.

Enorm talent, dribbelkoning, recordvertrekker én qua niveau vergelijkbaar met Mohammed Kudus: Sulemana maakte het afgelopen jaar veel indruk op de volgers van het Deense voetbal. Het is geen geheim dat Ajax de verrichtingen van de negentienjarige aanvaller uit Ghana op de voet volgt. In januari kwam het niet van een transfer, maar in Amsterdam zijn ze Sulemana niet vergeten.

'Enorm potentieel, echt enorm'
Sulemana staat bij Nordsjaelland op 39 competitiewedstrijden, waarin hij goed was veertien goals. "Simpel: Kamaldeen Sulemana is op dit moment het grootste talent in Denemarken", vertelt Ekstra Bladet-verslaggever Gisle Thorsen aan VoetbalPrimeur. "Hij heeft amper een jaar in de benen, maar behoort tot de beste spelers. Hij heeft een enorm potentieel. Echt enorm. En waar Mohammed Kudus meer tijd nodig had om zijn naam te vestigen, brak Kamaldeen heel snel door."

Om beter te begrijpen waar hij vandaan komt, moeten we enkele jaren terug. In het Ghanese stadje Techiman werd Sulemana gescout voor de befaamde Right to Dream-academie, waar lokale talenten de kans krijgen om zich te ontwikkelen tot voetballer. De parels stromen door naar - onder meer - FC Nordsjaelland in Denemarken, een pad dat ook Kudus volgde. Sulemana kan zijn landgenoot nu volgen naar Ajax.

Neymar-plus
De Ghanese aanvaller, die in 2017 in de voetsporen trad van Abdelhak Nouri als beste speler van het Marveld Toernooi, scoorde in mei 2020 voor het eerst in Denemarken. Nordsjaelland-trainer Flemming Pedersen was in de zevende hemel en vergeleek zijn pupil met niemand minder dan Neymar.

"Hij kan net zo goed worden als Neymar. Nee, dat is niet waar: hij kan Neymar-plus worden", aldus Pedersen. "Geen grap. Zijn techniek en lichaamsbouw zijn volkomen uniek." De lofzang zorgde voor verbazing en hilariteit in Denemarken, maar Pedersen bleef bij zijn woorden. "Ik zie hem elke dag op de training. Na mijn uitspraak heb ik hem apart genomen. Je kunt niet over elke speler zeggen dat ze iets van Neymar hebben, maar Kamal heeft rust en een heel goede arrogantie. Hij vond het prima."

Thorsen is tegenover deze website ook enthousiast over Sulemana. "Hij is een dribbelkoning met een geweldige techniek, en écht razendsnel. Op zijn beste dagen is het bijna onmogelijk om hem af te stoppen. Natuurlijk is hij nog jong, maar hij is echt beter geworden en is nu ook een stuk constanter."

'Twaalf miljoen niet gek'
Sulemana zet sinds enkele weken ook echt de Deense competitie in vuur en vlam. "Ik zou zeggen dat Ajax hem voor de vleugels wil halen", denkt Thorsen, "maar bij Nordsjaelland heeft hij ook in de spits gespeeld. Dat was vooral om completer te worden. Ik denk dat hij vrij snel een basisplaats kan veroveren bij Ajax. Zoveel potentieel en zoveel geld... Hij zal snel een vaste waarde worden. Vergeet niet dat hij al international is voor Ghana."

Mocht Ajax definitief ter zake willen komen, dan moet directeur Marc Overmars sowieso de portemonnee trekken. Sulemana ligt nog drie jaar vast in Denemarken en Nordsjaelland aast op een transferrecord. Thorsen: "Twaalf miljoen euro lijkt me geen gek bedrag. Ajax kan in de toekomst veel aan hem verdienen, dus het zou een goede investering zijn."

(Ruben Winkels/VoetbalPrimeur)

Video player

Check hier de beste voetbalvideo’s
Meer video’s

Plaats een reactie

Bekijk het laatste nieuws