Ajax heeft geen kind aan Heerenveen en treft Vitesse in bekerfinale

Ajax heeft geen kind aan Heerenveen en treft Vitesse in bekerfinale

03-03-2021 22:50
200

Ajax heeft zich probleemloos geplaatst voor de finale van de KNVB Beker. In het Abe Lenstra Stadion bleek sc Heerenveen geen partij voor de Amsterdammers (0-3), die het over anderhalve maand opnemen tegen Vitesse in De Kuip.

Heerenveen begon in eigen huis met twee basisspelers met een rijk Ajax-verleden: Lasse Schöne en Siem de Jong. De twee keken lijdzaam toe hoe Ajax binnen twintig minuten op voorsprong kwam via Davy Klaassen. De ervaren middenvelder kopte de bal in de lange hoek na een voorzet van Antony.

Ajax bleef de bovenliggende partij en had geen kind aan Heerenveen, dat amper in balbezit wist te blijven. Het hielp bovendien niet mee dat Joey Veerman zijn dag niet had. Nog voor rust dacht Ajax de voorsprong te vergroten, maar de tweede goal van Klaassen werd geannuleerd door hands van Tadic.

Nadat in de rust Daley Blind werd gewisseld voor Sean Klaiber, haalde Ajax de voet van het gaspedaal, hielp de matige Sébastien Haller een aantal kansen om zeep en ging Heerenveen even geloven in een comeback. Mitchell van Bergen kwam dichtbij, maar Maarten Stekelenburg was op zijn post.

Op dat moment stond het echter al 0-2. Tadic schoot een penalty onberispelijk binnen na een overtreding van Pawel Bochniewicz op Mohammed Kudus. De Ghanese middenvelder was kort daarvoor ingevallen voor de geblesseerde Klaassen.

In de slotfase, waarin De Jong en Schöne ook werden gewisseld, kwam de finaleplaats van Ajax niet meer in gevaar. Sterker nog, de Amsterdammers maakten nog een derde goal. David Neres ontsnapte aan de aandacht van de Friese verdediging en passeerde Erwin Mulder: 0-3. Ajax treft Vitesse op 18 april in De Kuip.