Barcelona staat op uit de dood: Koeman en De Jong gaan op voor eerste prijs

03-03-2021 23:32 Laatste update: 23:34
58

Het moest uit de tenen komen, maar Ronald Koeman en Frenkie de Jong liggen op koers voor hun eerste prijs met FC Barcelona. In de halve finale van de Copa del Rey trokken de Catalanen op spectaculaire wijze aan het langste eind: 3-0, na de 2-0 in de heenwedstrijd.

Barça werd drie weken geleden met een verdiende nederlaag naar huis gestuurd door Sevilla, waardoor de missie van de manschappen van Koeman duidelijk was: met twee, en het liefst drie, goals verschil winnen. Ousmane Dembélé had dat goed in zijn oren geknoopt, want na twaalf minuten opende hij de score met een absolute beauty: 1-0.

De jacht naar de tweede goal was geopend en Barça mocht een paar keer ruiken aan de 'gelijkmaker', maar Frenkie de Jong, Pedri en Lionel Messi hadden geen geluk in de afronding. De Jong vestigde ook nog op een andere manier de aandacht op zich: scheidsrechter José Sánchez was zó klaar met de Nederlander, dat hij zijn fluitje aanbood.

Nadat Luuk de Jong in de tweede helft het veld had verlaten, en Karim Rekik bij Sevilla inviel, moest Barcelona komen. Jordi Alba raakte de lat en toen Sevilla tien minuten voor tijd een penalty kreeg, leek de Barça-missie te mislukken. Marc-André ter Stegen was echter zijn gewicht in goud waard door de strafschop van Lucas Ocampos te keren.

In de slotfase van de reguliere speeltijd viel alsnog alles goed: Sevilla-middenvelder Fernando kreeg zijn tweede gele kaart, waarna Gerard Piqué in de 94ste minuut de gelijkmaker binnenkopte, tot grote blijdschap van de spelers en Koeman.

Een verlenging volgde, waarin Barcelona wist door te drukken. Martin Braithwaite maakte er 3-0 van op aangeven van Alba. Kort daarna kreeg de gewisselde Luuk de Jong rood voor aanmerkingen op de marchanderende leiding. Het bleef spannend, omdat Sevilla slechts één goal nodig had om door te gaan naar de Copa del Rey-finale, maar Barcelona hield stand. In de finale op 4 april wacht Athletic Bilbao of Levante.