Tottenham-mysterie rond plots afwezige Bergwijn: 'Gebrek aan zelfvertrouwen'

Tottenham-mysterie rond plots afwezige Bergwijn: 'Gebrek aan zelfvertrouwen'

Gepubliceerd: zondag 7 maart 2021 om 14:00zo 07-03-2021 om 14:00

Laatste update: zondag 7 maart 2021 om 14:08zo 07-03-2021 om 14:08

De afwezigheid van Steven Bergwijn bij Tottenham Hotspur roept veel vragen op. De aanvaller is wel fit, maar wordt door manager José Mourinho al drie Premier League-wedstrijden buiten de wedstrijdselectie gelaten. Waarom speelt Bergwijn niet? VoetbalPrimeur spreekt daarover met Jack Pitt-Brooke, Tottenham-watcher van The Athletic.

Bergwijn maakte vorig jaar januari voor dertig miljoen euro de overstap van PSV naar Tottenham Hotspur. Zijn start in Londen beloofde veel goeds met een debuutgoal tegen Manchester City (2-0), maar inmiddels is hij gedegradeerd tot tribuneklant. Bergwijn wist dit seizoen in zestien wedstrijden geen enkel doelpunt te maken. Dat is meteen het grootste probleem van Bergwijn: hij scoort niet.

"Ik hou van Steve en snap ook waarom Mourinho fan van hem is. Bergwijn werkt keihard en doet z'n best voor het team. Hij heeft dit seizoen ook goed gespeeld, maar hij scoort niet", verklaart Pitt-Brooke. Waarom is Bergwijn plotseling van het toneel verdwenen? "Dat is een goede vraag. Hij heeft geen zelfvertrouwen voor de goal en heeft grote kansen gemist. Uit bij Liverpool miste hij er ook een paar. Een speler als hij moet meer scoren."

En de concurrentie voor Bergwijn liegt er ook niet bepaald om. Mourinho heeft voorin meerdere opties, waaronder Harry Kane, Gareth Bale, Heung-Min Son, Lucas Moura en Dele Alli. "Bergwijn zit gewoon achter al die spelers", zegt Pitt-Brooke. "Misschien dat hij tegen Dinamo Zagreb gaat spelen (Europa League, red.) omdat Kane en Son vermoeid zijn. Maar in de Premier League is hij ver verwijderd van de basis."

Bergwijn oogt afwezig op cruciale momenten, aldus Pitt-Brooke. "Hij is instabiel. Natuurlijk heeft hij geweldige wedstrijden gespeeld voor Tottenham: hij scoorde bij z'n debuut tegen Manchester City én tegen Manchester United in juni, die geweldige rush. Maar hij doet te weinig in de final third (laatste fase, red.). Mourinho moet resultaten halen en krijgt simpelweg niet vijf jaar de tijd om te bouwen, daarom kiest hij voor de ervaren spelers."

Maar ook de speelstijl van Tottenham vraagt veel van Bergwijn. "Tottenham domineert zelden wedstrijden en speelt op de counter. Dus moeten ze efficiënt zijn en alle kansen afmaken. Ze creëren zo weinig kansen dat ze het zich niet kunnen veroorloven om die te missen. Als Bergwijn kansen mist tegen Liverpool, zegt men dat dat ze de wedstrijd gekost heeft. Maar ik vind dat oneerlijk. Het is lastig om aanvaller te zijn in het systeem van Mourinho. Maar als je onder Mourinho speelt, moet je wel je kansen afmaken zoals Son en Kane dat doen. Ik gok dat het een gebrek aan zelfvertrouwen is", zegt Pitt-Brooke.

Bergwijn overkomt hetzelfde als Van de Beek en Ziyech
Het gebeurt vaker dat spelers die uitblinken in de Eredivisie, er in Engeland een stuk minder aan te pas komen. Donny van de Beek en Hakim Ziyech waren bij Ajax belangrijke spelers, maar zitten bij Manchester United en Chelsea op de bank. Bergwijn overkomt nu hetzelfde. "Ik heb veel wedstrijden van Ajax in de Champions League gezien. Ik was bij beide wedstrijden tegen Tottenham Hotspur en Juventus en vond Van de Beek en Ziyech brilliant", zegt Pitt-Brooke. "Ze waren de beste spelers op het veld, zelfs met Frenkie de Jong en Dusan Tadic erbij."

"Van de Beek werd gekocht door Manchester United en niet zozeer door Solskjaer. Ik denk niet dat hij hem wilde. Van de Beek is een scorende middenvelder en komt ineens in een team terecht met Paul Pogba en Bruno Fernandes", vervolgt hij. "Ik vind het ook niet logisch dat hij naar Man United is gegaan. Ziyech is een briljante speler en zie hem graag, net als Van de Beek. Allebei kwamen ze in een lastige situatie terecht bij hun club. Het duurt soms even voor een nieuwe aankoop zich helemaal weet aan te passen."

'Ik denk dat Tottenham tevreden is'
Terug naar Bergwijn: dat hij even pas op de plaats moet maken bij Tottenham, verrast Pitt-Brooke niet. "Spelers die vanuit Nederland naar Engeland komen hebben vaak moeite met het tempo en het aantal wedstrijden. En dit jaar is het vanwege corona helemaal krankzinnig. Alle spelers zijn vermoeid. Wellicht dat ook Bergwijn daar moeite mee heeft, ondanks dat hij niet zoveel gespeeld heeft. Het is nogal wat om in de Premier League te spelen, zeker omdat het een stuk makkelijker gaat in de Eredivisie."

Ondanks dat Bergwijn een bijrol vertolkt bij Tottenham, verwacht Pitt-Brooke niet meteen een transfer. Al kan hij het ook niet uitsluiten, mocht Bergwijn daar zelf om vragen. "Tottenham wil hem niet verkopen als ze er geld op verliezen. Misschien overwegen ze een verhuur, maar ik denk dat ze tevreden zijn en hem niet kwijt willen. Veel zal afhangen van de andere spelers voorin. Blijft Bale? Tekent Son een nieuw contract? Wat gebeurt er met Lucas en Lamela? Als een van de spelers vertrekt, wordt Bergwijn vanzelf belangrijker. Maar als ze allemaal blijven, blijft de situatie zoals die is. Ik hoop van harte dat hij slaagt, hij is nog jong."

(Tim van Duijn/VoetbalPrimeur)

Video player

Check hier de beste voetbalvideo’s
Meer video’s

Poll

Komt het nog goed met Bergwijn?

Ja
34%
Nee
66%
(2531 stemmen)

Plaats een reactie

Bekijk het laatste nieuws