Machteloos ADO verliest in Friesland en ziet rode lantaarn akelig dichtbij komen

06-03-2021 21:50
100

SC Heerenveen heeft de nederlaag in de halve finale van de beker tegen Ajax (0-3) weggespoeld. ADO Den Haag kon geen vuist maken in Friesland en werd met een 3-0 nederlaag terug naar de Hofstad gestuurd.

Heerenveen had nog geen tien minuten nodig om de eerste goal op het scorebord te zetten. Siem de Jong kreeg de bal na een gelukkig één-tweetje met een speler van ADO voor zijn linker en vond, via de rug van Jamal Amofa, de verre hoek achter keeper Martin Fraisl. Een beroerde start voor ADO, dat daar even van moest bijkomen.

Toch rechtte het nog voor rust de rug en hadden de mannen van Ruud Brood eigenlijk met een 1-1 tussenstand de kleedkamer in moeten gaan. Michiel Kramer kreeg in minuut 37 een uitgelezen mogelijkheid om de stand weer in evenwicht te brengen, maar hij kreeg de bal in volledig vrijstaande positie niet tussen de palen. Eerder vond ook Nasser El Khayati geen doel met een schot van afstand.

Het niveau na rust was bijzonder matig. Heerenveen oogde vermoeid na de bekerwedstrijd van afgelopen woensdag en ADO was niet in staat om daar gebruik van te maken, maar dat zorgde er wel voor dat de Hagenezen lang in de wedstrijd bleven hangen. Een dramatische terugspeelbal van Dario Del Fabro was echter de nekslag voor ADO.

De Italiaan dacht de bal terug te kunnen spelen op zijn doelman, maar zag dat Henk Veerman het leer oppikte en de keeper eenvoudig klopte. Met de 2-0 op zak ging het vervolgens een stuk gemakkelijker en liep het in de slotfase via Joey Veerman ook nog uit naar een marge van drie doelpunten. Verder leed werd ADO bespaard.

De Residentieclub moet door de nederlaag nu echt heel angstig achterom gaan kijken. FC Emmen, dat uit de laatste drie wedstrijden zeven punten pakte, staat nog maar twee punten achter en zou de rode lantaarn volgende week aan ADO over kunnen doen. Willem II, dat zaterdag een punt pakte bij Twente, heeft nu een gat van drie punten met de Haagse club en heeft als nummer zestien goede papieren om in ieder geval de play-offs om promotie/degradatie te halen.

Heerenveen doet daarentegen goede zaken in de strijd om de play-offs om Europees voetbal. Het staat negende en is nummer acht FC Twente, dat de laatste play-offplaats bezet houdt, tot op drie punten genaderd.