Ongeslagen serie RKC bruut beëindigd: FC Utrecht wint na penalty in minuut 97

06-03-2021 22:57
184

RKC Waalwijk leek tegen FC Utrecht voor de zesde keer op rij ongeslagen te blijven, maar is in minuut 97 (!) onderuitgegaan. Nadat FC Utrecht de eerste helft domineerde en RKC na rust de rug rechtte, leken beide teams het met een gelijkspel te moeten doen: de wedstrijd kreeg echter een niet meer verwachte climax en Sander van de Streek hielp de gasten in de absolute slotfase alsnog aan een zege.

Daar zag het na 45 minuten spelen overigens niet naar uit: FC Utrecht was de hele eerste helft lang de bovenliggende partij en RKC kwam met een 0-1 achterstand goed weg. Adam Maher opende de beschietingen, maar Kostas Lamprou voorkwam – met wat hulp van de paal – dat er al na twee minuten gescoord werd. Saïd Bakaari hielp FC Utrecht even later een handje: de rechtsback kopte te kort terug en Mimoun Mahi schoot de 0-1 voorbij Lamprou.

Vervolgens was het overleven voor RKC, maar Bart Ramselaar, Mahi, Joris van Overeem en Hidde ter Avest verzuimden om de thuisploeg nog meer pijn te doen. RKC kwam niet verder dan één poging van Melle Meulensteen, die echter onschadelijk werd gemaakt door Eric Oelschlägel.

Na rust waren de verhoudingen echter radicaal anders en was het juist RKC dat de dienst uitmaakte. De 1-1 liet dan ook niet lang op zich wachten: een voorzet van Anas Tahiri werd onderweg getoucheerd, maar Richard van der Venne schatte de bal het beste in en kopte de gelijkmaker binnen. Oelschlägel had toen al een poging van Ola John moeten verijdelen.

RKC kon zijn veldoverwicht echter niet omzetten in kansen en doelpunten. FC Utrecht had in de absolute slotfase het meest over, kreeg ook geen grote kansen meer, maar mocht in minuut 97 nog aanleggen vanaf de penaltystip. Gyrano Kerk ging onderuit na licht contact met Ahmed Touba, maar arbiter Van der Eijk vond het zwaar genoeg voor een strafschop. Deze beslissing bleef na lang VAR-beraad staan en Van de Streek voltrok het vonnis vanaf elf meter.