Ajax zet tegen Groningen volgende stap richting titel, gat met PSV negen punten

07-03-2021 14:08
183

Ajax heeft in eigen huis met 3-1 afgerekend met FC Groningen. Een solide overwinning voor de ploeg van trainer Erik ten Hag, die het allesbehalve makkelijk had tegen De Trots van het Noorden. Ryan Gravenberch, Sébastien Haller, Dusan Tadic en Ahmed El Messaoudi maakten de doelpunten in de Johan Cruijff Arena.

Het begin was flitsend voor Ajax, dat al na zes minuten spelen de voorsprong pakte. Gravenberch stond na een vlotlopende aanval op de goede plek, kreeg de bal toegespeeld van Tadic en werkte deze achter een kansloze Sergio Padt. Niet de start waar Groningen, dat na Ajax de minste tegendoelpunten krijgt in de Eredivisie, op gehoopt had.

Ajax hield het overwicht in de eerste helft en creëerde een aantal uitgelezen kansen om de voorsprong te vergroten, maar liet dat na. Groningen bleef dus in leven en mocht in het tweede bedrijf gaan proberen om een resultaat uit het vuur te slepen. Vlak voor rust werd de ploeg van Danny Buijs al een aantal keer gevaarlijk, na rust deelde het ook een aantal speldenprikjes uit.

Haller zorgde er echter al snel voor dat Groningen een flinke tik te verwerken kreeg. De Fransman, die een zeer ongelukkige eerste helft speelde, kreeg een niet te missen kans na een goede actie van David Neres. De Braziliaan legde de bal af op Haller, die voor een leeg doel alleen nog maar binnen hoefde te tikken: 2-0.

Het leek de genadeklap voor Groningen, dat een kwartier voor tijd nóg een doelpunt moest slikken. De bal ging op de stip nadat Edson Álvarez de bal tegen de arm van Mike te Wierik schoot. De verdediger kon er niets aan doen, maar scheidsrechter Dennis Higler was onverbiddelijk. Tadic schoot de bal in eerste instantie hard op de lat, waarna Groningen aan een tegenaanval begon. Het spel werd echter stilgelegd: de penalty moest overnieuw genomen worden. Tomás Suslov liep te vroeg in en de VAR seinde dat door aan Higler.

In tweede instantie faalde Tadic niet en zette de 3-0 eindstand op het scorebord. Groningen maakte via El Messaoudi nog wel de 3-1, maar verder dan dat kwam het niet. Ajax zet met de overwinning een grote stap richting de Eredivisie-titel: de ploeg heeft 60 punten na 24 wedstrijden. Nummer twee PSV staat op 51 punten na 24 duels.