Ten Cate: 'Bevlogen Laporta ging niet achter ons, maar recht voor ons staan'

Ten Cate: 'Bevlogen Laporta ging niet achter ons, maar recht voor ons staan'

Gepubliceerd: dinsdag 9 maart 2021 om 07:55di 09-03-2021 om 07:55

De terugkeer van Joan Laporta bij FC Barcelona lijkt ook goed nieuws voor Ronald Koeman. Dat beaamt Henk ten Cate, die samen met Frank Rijkaard in het zadel werd gehouden door de voorzitter na een aarzelende start.

Rijkaard en Ten Cate wonnen in 2005 en 2006 twee landstitels, twee Supercups en de Champions League met Barça. "Laporta gaf ons de lucht om tot de prestaties te komen die we uiteindelijk hebben behaald", zegt de toenmalige assistent-trainer tegen De Telegraaf. "Joan is een heel bevlogen man. Hij ging niet achter ons, maar recht voor ons staan. Op het moment dat het slecht ging, gaf hij een niet mis te verstaan statement af: deze trainers maken het seizoen af."

Rijkaard en Ten Cate moesten op nul beginnen in Camp Nou, nadat de Catalanen onder Radomir Antic als zesde waren geëindigd. De start was niet vlekkeloos. Zo werden vijftien spelers weggestuurd. Het doet denken aan de start van Koeman. "Een aantal beslissingen was al genomen, maar kregen wij op ons bordje. Zoals ik bij Ronald denk dat al was bepaald dat Luis Suarez moest vertrekken."

Ten Cate en Rijkaard kregen Barcelona uiteindelijk op de rit en eindigden met een voorsprong van dertien punten op Real Madrid. Tot vreugde van Laporta én Johan Cruijff. "Joan is een heel grote Cruijff-fan en was een goede vriend van Johan. Laporta was gek op het Nederlands voetbal, vanzelfsprekend ingegeven door Johan."

Dat is ook in het voordeel van Koeman, denkt Ten Cate. "Ronald komt van ver en doet het op dit moment echt heel goed. Daar verdient hij respect voor. Dit is goed voor het Nederlands voetbal én het Nederlandse trainersgilde. We hebben zulke successen nodig."

Check hier de beste voetbalvideo’s
Meer video’s

Plaats een reactie

Bekijk het laatste nieuws