Löw kondigt vertrek aan: Duitsland moet na 15 jaar op zoek naar nieuwe bondscoach

Löw kondigt vertrek aan: Duitsland moet na 15 jaar op zoek naar nieuwe bondscoach

09-03-2021 11:04 Laatste update: 13:04
121

Joachim Löw stopt na het EK als bondscoach van Duitsland. Dat maakt de Duitse voetbalbond DFB dinsdag bekend. Löw lag nog twee jaar vast, maar heeft zelf gevraagd om contractontbinding.

Löw zou aanvankelijk doorgaan tot en met het WK van 2022, maar heeft besloten dat het EK van komende zomer zijn laatste kunstje wordt als bondscoach van Duitsland. Hij stond sinds 2006 aan het roer bij Die Mannschaft. Met de wereldtitel vierde hij in 2014 zijn grootste succes.

"Dit is een bewuste stap, vol trots en dankbaarheid", reageert Löw. "We hebben grote triomfen gevierd en pijnlijke nederlagen geleden, maar ik denk vooral aan veel prachtige en magische momenten."

Löw maakte sinds de zomer van 2004 deel uit van de technische staf van Duitsland. Na het WK in eigen land nam hij het stokje over van Jürgen Klinsmann. "Ik voel nog steeds de onvoorwaardelijke wil en ambitie voor het komende EK", benadrukt hij.

"Ik heb veel respect voor de beslissing van Löw", reageert DFB-voorzitter Fritz Keller. "Hij is één van de beste trainers in het internationale voetbal. Niet alleen vanwege zijn sportieve prestaties, maar ook vanwege zijn empathie en menselijkheid. Het is netjes dat hij ons in een zo vroeg mogelijk stadium heeft geïnformeerd."

De positie van Löw wankelde sinds november 2020, toen Duitsland werd vernederd door Spanje. Achter de schermen zou de Duitse voetbalbond hopen op de komst van Bayern München-trainer Hansi Flick, terwijl ook Jürgen Klopp (Liverpool) en Stefan Kuntz (Jong Duitsland).