Gevaren én kansen 'rolmodel' Ajax: 'Kan serieus probleem worden voor Young Boys'

Gevaren én kansen 'rolmodel' Ajax: 'Kan serieus probleem worden voor Young Boys'

Gepubliceerd: donderdag 11 maart 2021 om 15:00do 11-03-2021 om 15:00

In Zwitserland kijkt men reikhalzend uit naar de confrontatie tussen Ajax en Young Boys in de Europa League. De ploeg van trainer Erik ten Hag wordt gezien als de favoriet na alle Europese successen van de afgelopen jaren, maar Young Boys hoopt de eigen kwaliteiten optimaal te benutten. Peter Birrer, die Young Boys op de voet volgt voor de Neue Zürcher Zeitung, zet de gevaarlijkste spelers van de club op een rijtje.

De verwachtingen in Zwitserland zijn hooggespannen, maar Birrer trapt op de rem. Volgens hem is Ajax de absolute favoriet. "Ajax heeft in het recente verleden natuurlijk de geweldige reeks gehad in de Champions League. Ze deden het geweldig tegen clubs als Juventus en Real Madrid", geeft hij aan in gesprek met VoetbalPrimeur.

De Amsterdammers staan er goed op in Zwitserland, aldus Birrer. "Ik denk dat Ajax voor veel Zwitserse clubs een rolmodel is, op een wat hoger niveau. Ze hebben jonge spelers, die hun kans pakken in de Eredivisie en vervolgens de stap maken naar de Europese top. Dat zien we in Zwitserland minder, die écht grote transfers. Hier vertrekken spelers niet naar Juventus of Barcelona, maar bijvoorbeeld naar een subtopper in de Bundesliga."

Jean-Pierre Nsame
De gevaarlijkste speler van Young Boys, spits Jean-Pierre Nsame, is volgens Birrer zo'n speler die geknipt zou zijn voor de subtop in de Bundesliga. Nsame, die in 2019 nog trefzeker was in de Europa League-wedstrijd tegen Feyenoord, is dé speler waar Ajax op moet letten. De Frans-Kameroense spits speelt vanaf de zomer van 2017 in het shirt van Young Boys en maakte in 160 officiële wedstrijden 91 doelpunten. In de twee wedstrijden tegen Leverkusen maakte hij geen minuten vanwege een schorsing, maar tegen Ajax is hij terug.

"Hij is de goalgetter van dit Young Boys-team", vertelt Birrer. "Hij scoorde vorig seizoen aan de lopende band en is een heel belangrijke speler. Ik denk dat het met COVID-19 te maken heeft dat hij nog steeds in Zwitserland voetbalt. In normale tijden had hij al een transfer gemaakt naar een grotere competitie. Ik denk in ieder geval dat hij daar klaar voor is."

Nsame kende voor zijn transfer naar Zwitserland een ongelukkige tijd bij de Franse club SCO Angers. Een basisplaats wist hij niet te veroveren en de spits werd elk seizoen verhuurd aan een andere club. Totdat in 2016 het Zwitserse Servette op de stoep stond. Daar maakte hij in één seizoen zoveel indruk dat Young Boys hem overnam.

Birrer verwacht dat Nsame nog een stap hogerop gaat maken in de toekomst, maar stelt dat de spits hier goed over na zal denken. "Hij is 27, geen jonge speler meer. Nsame is intelligent, ik heb verschillende keren met hem gesproken. Hij is tevreden in Zwitserland. Hij gaat niet zomaar naar een andere competitie, puur om naar een andere competitie te gaan. Hij is een fysiek sterke speler, die erg goed zou passen in de Bundesliga. Engeland past ook bij hem."

Fabian Lustenberger
Lustenberger zorgt voor een brok ervaring centraal achterin bij Young Boys. De 32-jarige Zwitser doorliep de jeugdopleiding van Luzern, alvorens de overstap naar Hertha BSC te maken. In Berlijn groeide hij uit tot een boegbeeld: tussen 2007 en 2019 speelde hij 308 officiële wedstrijden voor de club. Inmiddels staat hij onder contract bij Young Boys, waar hij tussen 2019 en 2021 nauwelijks wedstrijden miste.

"Lustenberger is een hele belangrijke speler voor dit Young Boys, hij is ook de aanvoerder. Hij vertolkt een belangrijke rol in de achterhoede, met al zijn ervaring en goede coaching", onderstreept Birrer het belang van Lustenberger bij Young Boys.

Bij Young Boys stuurt Lustenberger jonge verdedigers als Mohamed Camara, Silvan Hefti en Cedric Zesiger aan. In het nationale elftal speelt hij slechts een bescheiden rol: Lustenberger kwam voor het laatst in actie voor Zwitserland in 2015, toen hij als invaller negentien minuten mee mocht spelen in de vriendschappelijke wedstrijd tegen Oostenrijk. Inmiddels wordt het centrale duo bij Zwitserland gevormd door Manuel Akanji en Fabian Schär, terwijl ook Becir Omeragic (19) en Eray Cömert (23) de voorkeur krijgen boven Lustenberger.

David von Ballmoos
De 26-jarige sluitpost Von Ballmoos speelt al vanaf zijn jonge jaren in de Zwitserse competitie en doorliep de jeugdopleiding van Young Boys. Hij groeide uit tot eerste keeper en speelt een belangrijke rol in de plannen van trainer Gerardo Seoane. Het nieuws dat Von Ballmoos de eerste wedstrijd tegen Ajax moet missen vanwege een blessure, is dan ook een flinke streep door de rekening.

"Von Ballmoos viel tijdens de laatste wedstrijd van Young Boys geblesseerd uit en reist niet met de selectie mee naar Amsterdam voor de eerste wedstrijd", aldus Birrer. "Waarschijnlijk is hij wel terug voor de return, maar deze week is hij er nog niet klaar voor."

Young Boys zonder Von Ballmoos, het zorgt voor een groot probleem. Tweede keeper Guillaume Faivre mag met zijn 34 jaar één van de oudste spelers zijn binnen de selectie, zijn ervaring op het hoogste niveau is minder. Hij heeft wel een tijdje op Europees niveau gespeeld met Thun, maar dat is alweer een hele tijd geleden.

"Hij heeft een aantal seizoenen voor FC Thun gespeeld, een wat kleinere club in Zwitserland", aldus Birrer, die niet zeker weet of Faivre het niveau aankan. "Het is afwachten, maar de blessure van Von Ballmoos kan een serieus probleem worden voor Young Boys."

(Gijs Groeneveld/VoetbalPrimeur)

Video player

Check hier de beste voetbalvideo’s
Meer video’s

Plaats een reactie

Bekijk het laatste nieuws