Zwitserse steun voor Ajax: 'Mijn pa is fan en ik hoop stiekem ook dat ze doorgaan'

Zwitserse steun voor Ajax: 'Mijn pa is fan en ik hoop stiekem ook dat ze doorgaan'

11-03-2021 12:30
50

Donderdagavond speelt Ajax in de achtste finales van de Europa League tegen het Zwitserse Young Boys en dat belooft een speciale wedstrijd te worden voor Jasper van der Werff, verdediger van FC Basel. De 22-jarige verdediger is Zwitsers, maar heeft Nederlandse ouders en zegt tegen VoetbalPrimeur dat hij van kleins af aan al naar wedstrijden van de Amsterdammers kijkt.

Op 9 december 1998 zag Van der Werff, als kind van Nederlandse ouders, het daglicht in Sankt Gallen. Hij groeide daar ook op en werd een echte Zwitser, maar thuis bleef hij bij zijn Hollandse roots en maakte hij kennis met Ajax. "Mijn vader is groot fan van Ajax en toen ik jong was, werd ik dus ook supporter", zegt de verdediger in foutloos Nederlands tegenover deze website. "Het is een mooie club die goed voetbal speelt en wanneer ik kan, probeer ik wedstrijden te kijken. Dit weekend heb ik samen met mijn vader en broertje de wedstrijd tegen FC Groningen (3-1) nog gezien."

De rechtsbenige stopper kreeg dan ook veel berichtjes toen Young Boys, competitiegenoot van Basel in de Zwitserse Super League, bijna twee weken geleden uit de koker rolde als komende Europa League-tegenstander van de Amsterdammers. "De hele familie heeft sympathie voor Ajax, dus het zal zeker speciaal worden om ze tegen een club uit Zwitserland te zien spelen. Mijn vader vindt het echt heel jammer dat we niet kunnen gaan kijken, ik weet zeker dat hij er heen gegaan was. Donderdag zit ik in ieder geval voor de televisie."

Anderhalve week geleden speelde Basel in de competitie tegen rivaal Young Boys (1-1) en maakte Van der Werff de negentig minuten vol. De Nederlandse Zwitser weet dus wel wat Ajax kan verwachten. "Ze mogen Young Boys in ieder geval niet onderschatten. Het is heel belangrijk dat Ajax het serieus neemt, want dit is echt een goed team. Ze zijn fysiek heel sterk en in Zwitserland steken ze er met kop en schouders bovenuit. Ze hebben veel sterke jongens en zullen veel in de duels gaan komen. Dat werkte tegen Bayer Leverkusen ook al, dus Ajax moet gewaarschuwd zijn."

Dé man om in de gaten te houden is spits Jean-Pierre Nsame. Vorig seizoen maakte hij maar liefst 32 competitietreffers namens Young Boys en dit seizoen staat de teller ook alweer op twaalf. "Hij is zeer zeker de gevaarlijkste man en de andere spelers zullen hem veelvuldig gaan zoeken", legt Van der Werff uit. "Hij is één van de sterkste spelers van het team. Daarnaast hebben ze natuurlijk ook Miralem Sulejmani, die technisch heel sterk is en vroeger nog de duurste Ajax-aankoop ooit was. De Ajacieden zullen wel weten hoe ze hem in de gaten moeten houden."

Aanstaande donderdag spelen de twee formaties in Amsterdam tegen elkaar en een week later wordt op het kunstgras van het Stade de Suisse in Bern de return afgewerkt. Er staat veel op het spel voor het Zwitserse voetbal. "Het land heeft punten nodig voor de coëfficiëntenlijst van de UEFA en dus zullen veel mensen, ook fans van Basel, hopen dat Young Boys doorgaat. Ze zijn de laatste jaren goed bezig en zijn nu zo dominant in onze competitie omdat wij bij Basel in een overgangsfase zitten en de jongere spelers een kans geven. We hebben nog wat tijd nodig om weer op hun niveau te komen."

Zelf twijfelt Van der Werff nog een klein beetje over welke club hij zal gaan aanmoedigen. "Voor het Zwitserse voetbal hoop ik dat Young Boys een paar punten kan pakken, omdat ik hier toch vandaan kom en ook voor het nationale team speel. Maar aan de andere kant is Ajax natuurlijk een leuke club die mooi voetbal laat zien. Stiekem hoop ik dan toch dat Ajax een ronde verder komt. Mijn voorspelling is dat het in Amsterdam 2-0 voor Ajax wordt, waardoor ze in de return genoeg hebben aan een 1-1 gelijkspel. Dat zouden prima uitslagen zijn, want nogmaals: het wordt moeilijker dan iedereen denkt."

(Guy Habets/VoetbalPrimeur)