2,92 miljoen op het spel, schuin oog naar Ajax: de belangen van PSV en Feyenoord

2,92 miljoen op het spel, schuin oog naar Ajax: de belangen van PSV en Feyenoord

Gepubliceerd: zondag 14 maart 2021 om 13:00zo 14-03-2021 om 13:00

'Dé wedstrijd van het jaar': het is een begrip dat te pas en te onpas wordt gebruikt in de voetballerij, ook in aanloop naar PSV-Feyenoord. Wij zullen dat begrip hier niet gebruiken – Feyenoord speelde namelijk op woensdag 17 februari al zijn belangrijkste wedstrijd van het seizoen, maar vloog tegen sc Heerenveen uit de KNVB Beker en liep zijn laatste kans op een hoofdprijs mis – maar er staat wel degelijk veel op het spel in Eindhoven. Het verschil tussen de nummers twee en vijf van de Eredivisie is namelijk veel meer dan alleen acht punten. VoetbalPrimeur brengt de belangen van de topper in kaart.

Feyenoord
Zoals het er nu naar uitziet, gaat PSV de voorrondes van de Champions League in en mag Feyenoord nog play-offs spelen: FC Groningen, FC Utrecht en FC Twente zijn virtueel de obstakels op weg naar de tweede voorrondes van de nieuwe Conference League. Als Feyenoord vijfde blijft en de play-offs wint, moet het flink overwerken: extra wedstrijden na Eredivisie-speelronde 34, een Europese campagne die eind juli al start én drie voorrondes om te overleven voordat de poulefase van de Conference League begint. En misschien zijn er ook nog spelers die tussendoor nog naar het EK moeten...

Nu Feyenoord het al maandenlang zonder zijn fans en de bijbehorende wedstrijdinkomsten – negen ton (!) omzetverlies per thuisduel – moet stellen, is het spelen in een Europees hoofdtoernooi bittere noodzaak. De UEFA heeft nog niets losgelaten over het prijzengeld van de Conference League, maar gesuggereerd wordt dat de Europa League een 'upgrade' krijgt en dat de Conference League-verdiensten in de buurt komen van de huidige Europa League-prijzenpot. PSV, Feyenoord en AZ haalden dit seizoen de groepsfase en konden een startpremie van 2,92 miljoen bijschrijven.

Tel hier de tv-gelden, de coëfficiëntafhankelijke premies en de kleinere bonussen voor het overleven van de voorrondes bij op en je komt op een bedrag uit dat Feyenoord bijzonder goed kan gebruiken. En de kans dat het zover komt voor Feyenoord, wordt uiteraard groter als het bij PSV wint en een paar plekjes opschuift. De derde plek – nu nog in handen van AZ – geeft recht op een ticket voor de derde voorrondes van de Conference League, die begin augustus gepland staan. Én drie weken meer vakantie dan de winnaar van de play-offs: eind mei en eind juli.

De finale van de KNVB Beker maakt deze strijd om Europees voetbal extra saillant: als de winnaar in de top-twee van de Eredivisie eindigt – Ajax is hier al bijna zeker van, Vitesse zou het ook nog kunnen halen – is dat goed nieuws voor de nummers drie (play-offs Europa League, groepsfase Conference League als vangnet) en vier (derde voorronde Conference League in plaats van play-offs) van de Eredivisie. Maar Feyenoord moet dus eerst nog wat plekjes opschuiven, voordat het hieraan mag denken.

PSV
De nummer twee van de Eredivisie heeft iets andere zorgen: PSV moet juist de concurrentie op afstand zien te houden, in de wetenschap dat het altijd moeite heeft met Feyenoord én dat het later deze maand nog naar AZ moet. Misschien slaagt PSV er nog in om Ajax van de titel te houden, maar het consolideren van de tweede plek heeft nu de hoogste prioriteit. Zondagmiddag kan in ieder geval één concurrent uitgeschakeld worden.

Als PSV inderdaad als tweede eindigt, is het vrijwel zeker van Europees voetbal tot aan de winterstop: als het misgaat in de tweede Champions League-voorronde, lonkt een herkansing in de derde Europa League-voorronde en – indien nodig – zelfs nóg een vangnet, in de laatste Conference League-voorronde. Met andere woorden: als PSV zijn tweede plek behoudt, moet men het wel héél bont maken, wil het voor 1 september al klaar zijn in Europa.

PSV zal echter met een schuin oog naar de Europa League kijken. Als de winnaar van dat toernooi zich ook via de eigen competitie plaatst voor de Champions League, komt er na de zomer een extra plek vrij in de poulefase en wordt er ook in de voorrondes nog wat geschoven: het zou goed zijn voor de nummer twee van de Eredivisie, die in dat geval pas in de derde voorrondes hoeft te beginnen. Als het daarin sneuvelt, mag het bovendien meteen de poulefase van de Europa League in. Met andere woorden: PSV moet – volgens de huidige standen in de Europese competities – hopen op Europa League-winst van Manchester United, AC Milan, Dinamo Kiev, AS Roma of... Ajax!

Tot zover het speculeren: het seizoen duurt natuurlijk nog lang en er gaat ongetwijfeld nog veel veranderen in de Eredivisie, de Europa League en de overige competities. Eerst moet PSV zijn tweede plek verdedigen en moet Feyenoord klimmen op de ranglijst. Zondagmiddag rond kwart over vier weten we meer!

(Hein Nooijens/VoetbalPrimeur)

Video player

Check hier de beste voetbalvideo’s
Meer video’s

Poll

Hoe gaat PSV-Feyenoord eindigen?

PSV wint
39%
Feyenoord wint
34%
Gelijkspel
27%
(1458 stemmen)

Plaats een reactie

Bekijk het laatste nieuws