Ajax op rapport: één speler krijgt 'rust', uitstekende teamprestatie in Arena

11-03-2021 20:47 Laatste update: 20:52
146

Ajax heeft zichzelf een uitstekende uitganspositie verschaft voor de return tegen Young Boys in Zwitserland. Davy Klaassen en Edson Álvarez waren belangrijk voor de Amsterdammers, maar het gehele elftal speelde bij vlagen goed. VoetbalPrimeur maakt rapport op na de 3-0 overwinning.

Maarten Stekelenburg – 6,5: wat kreeg de sluitpost van Ajax weinig te doen in deze eerste wedstrijd tegen Young Boys. Een beetje lastig beoordelen, maar fouten heeft hij in ieder geval niet gemaakt.

Devyne Rensch – 6,5: er was een belangrijke rol weggelegd voor Rensch tegen de direct voetballende opponent uit Zwitserland. De vleugelverdediger kreeg te maken met Miralem Sulejmani, maar schakelde hem vakkundig uit door veelvuldig mee op te komen. Hierdoor was de routinier van Young Boys meer op de eigen helft te vinden, dan voorin. Na rust zagen we Sulejmani niet terug.

Jurriën Timber – 7: de jonge Timber kreeg te maken met de fysiek sterke Jean-Pierre Nsame, maar liet zich geen moment van de wijs brengen. Speelde alsof hij al jaren centraal achterin staat bij de Amsterdammers.

Lisandro Martínez – 6: Martínez greep in het tweede deel van dit seizoen zijn kans en lijkt niet meer van plan zijn basisplaats centraal achterin weg te geven. Speelde op de momenten dat het moest agressief en was niet bang om voor zijn directe tegenstander te komen. In de opbouw had hij misschien nét wat meer risico mogen nemen.

Nicolás Tagliafico – 6,5: de Argentijnse strijder van Ajax is terug op de linksback-positie. Stoomde als vanouds op en stuurde al na een paar minuten spelen David Neres weg in de diepte met een heerlijke steekpass. Een doelpunt leverde het helaas niet op.

Edson Álvarez – 7,5: een extra slot op de deur op het middenveld. Álvarez speelde als een stofzuiger en was constant foutjes van zijn medespelers aan het herstellen. Kwam zelfs dichtbij een treffer, maar zag hoe Faivre zijn kopbal katachtig uit het doel hield.

Ryan Gravenberch – 6,5: speelde een erg sterke wedstrijd, als een 'routinier' op het middenveld. Had de volledige controle over de bal en was niet bang om er fysiek in te kleunen tegen de tegenstander uit Zwitserland. Prima wedstrijd.

Davy Klaassen – 7,5: de man die in de vorige wedstrijd tegen Lille OSC zo belangrijk was, speelde tegen het stugge Young Boys ook een belangrijke rol. Ajax had het een uur lastig met de Zwitserse opponent, maar toen schoot Klaassen de bal achter Faivre.

Antony – 5,5: kreeg na een paar minuten spelen dé kans om Ajax al snel op voorsprong te zetten, maar schoot tegen Young Boys-keeper Guillaume Faivre aan. In de tweede helft mikte hij van afstand net naast. Het was niet de beste wedstrijd van Antony, die voor het doel van de tegenstander niet best voor de dag kwam.

Dusan Tadic – 7: de 'Europese rol' voor Tadic tegen Young Boys. De Serviër startte als nummer 9 en zwierf als vanouds rond. Nam met zijn vechtlust de rest van het elftal op sleeptouw en was nauwelijks van de bal te krijgen. Maakte de belangrijke 2-0, waardoor Young Boys in de return meer risico zal moeten nemen.

David Neres – 7: de vleugelflitser van Ajax lijkt de laatste weken steeds meer toe te groeien naar zijn oude niveau. Was een plaag voor zijn directe tegenstander Silvan Hefti en zorgde constant voor dreiging met zijn loopacties.

Invallers

Perr Schuurs – 6: kwam na 67 minuten spelen in het veld voor Devyne Rensch en deed wat hij moest doen in het restant van de wedstrijd. Het belangrijkste: de nul werd gehouden, waardoor Ajax een uitstekende uitgangspositie heeft voor de return.

Oussama Idrissi – 6: kwam na 67 minuten spelen in het veld voor Antony. Probeerde voor dreiging te zorgen, maar was wat ongelukkig. Geen slechte 25 minuten van Idrissi, maar het kan beter.

Brian Brobbey – x: kwam na 83 minuten spelen in het veld voor David Neres en speelde te kort voor een beoordeling. Zorgde wel, vlak voor tijd, voor de belangrijke 3-0.

Trainer

Erik ten Hag – 7: startte met een vrij logische opstelling, zag dat zijn team het lang lastig had met Young Boys, maar uiteindelijk opende Klaassen de score. Pas daarna kwam Ten Hag met zijn eerste, op het oog vrij logische wissels. Er was niets aan te merken op de keuzes van Ten Hag deze wedstrijd.