Ajax staat met één been in kwartfinale na zeer eenzijdige wedstrijd

Ajax staat met één been in kwartfinale na zeer eenzijdige wedstrijd

11-03-2021 20:46 Laatste update: 21:03
120

Ajax staat met één been in de kwartfinales van de Europa League. Young Boys uit Zwitserland had niets in te brengen in de Johan Cruijff Arena en reist met een 3-0 nederlaag huiswaarts. De return is volgende week, maar lijkt een formaliteit.

Ajax kon tegen Young Boys geen beroep doen op Daley Blind. De verdediger heeft nog altijd last van zijn knie. Trainer Erik ten Hag loste dat op door Lisandro Martínez naast Jurriën Timber in het centrum te zetten. Zowel Antony als David Neres stond in de basis. Bij Young Boys stond oud-Ajacied Miralem Sulejmani aan de aftrap.

Ajax had weinig te vrezen van Young Boys, dat in de vorige ronde het Bayer Leverkusen van Peter Bosz uit wist te schakelen. Maar ondanks meerdere kansen en een groot overwicht wist Ajax de ban niet te breken. Met name Antony was de pechvogel. Hij miste na vijf minuten een grote kans op 1-0 en kopte even later maar net naast, terwijl ook Ryan Gravenberch gevaarlijk was. Young Boys had niets in te brengen en gooide alles op de counter.

In de tweede helft was dat nauwelijks anders. Ajax bleef op de Zwitserse muur stuiten, maar nadat Klaassen en Antony een mogelijkheid hadden verprutst, werd de ban gebroken. Klaassen schoot met zijn linker raak na combinatiewerk met Dusan Tadic. Het was het startsein voor veel meer goals, want Ajax had het tweeluik al na één wedstrijd kunnen beslissen. Ten Hag besefte dat ook en wisselde aanvallend door zowel Oussama Idrissi als supersub Brian Brobbey te brengen. Young Boys hoopte het bij 1-0 tye kunnen houden, maar tien minuten voor tijd verdubbelde Dusan Tadic de scoren, nadat hij eerder al een grote kans daarop had gemist.

Young Boys bleek geen plan B te hebben en leek 2-0 wel prima te vinden. Met iets meer efficiëntie en scherpte in de laatste fase had Ajax zomaar met 4-0 of misschien wel 5-0 kunnen winnen van Young Boys. Zover kwam het echter niet, al kwam Brobbey met 3-0 wel dichtbij. Het lijkt erop dat Ajax zich verzekerd heeft van een plek in de kwartfinale van de Europa League.