'Geheime operatie van RB Leipzig, Brobbey gaat miljoenensalaris verdienen'

'Geheime operatie van RB Leipzig, Brobbey gaat miljoenensalaris verdienen'

13-03-2021 10:00 Laatste update: 10:33
220

Brian Brobbey hield na de wedstrijd tegen Young Boys zijn kaken stijf op elkaar over een mogelijke transfer, maar op dat moment wist hij al lang al dat hij naar RB Leipzig zou gaan. Het nieuws lekte niet lang na de Europa League-wedstrijd van Ajax uit. De spits werd weken geleden al rondgeleid bij zijn nieuwe club.

Leipzig heeft zich voor de komende vier seizoenen verzekerd van de diensten van Brobbey. Dat de club hem nu niet haalt, maar in de zomer, is volgens Leipzig-watcher Stefan Krause van BILD verklaarbaar. "Omdat Leipzig Dominik Szoboszlai heeft gekocht van Red Bull Salzburg was het budget voor januari op. Ze wilden niet te veel nieuwe spelers halen. Dat is de reden waarom ze hem niet eerder naar Leipzig hebben gehaald", zegt hij tegen VoetbalPrimeur.

Krause vindt dat Leipzig met het binnenhalen van Brobbey een belangrijke slag heeft geslagen. Ook Bayern München, Borussia Dortmund, Bayer Leverkusen en AC Milan werden genoemd, al was Leipzig het meest concreet. "Ze zoeken al sinds de zomer naar een vervanger van Werner (naar Chelsea vertrokken, red.). Ze hebben Hee-chan Hwang van Salzburg en Alexander Sorloth van Trabzonspor gehaald. Maar Hwang scoorde nog niet in de Bundesliga en Sorloth slechts drie keer. Dus een veelscorende spits hebben ze niet."

"Trainer Julian Nagelsmann speelt voorin graag met twee spitsen. De ene is lang en atletisch en de ander is een snelle doelpuntenmachine. Met Yussuf Poulsen en Sorloth hebben ze twee lange spitsen, maar ze zochten nog een snelle aanvaller. Ik denk dat Brobbey zo'n speler is", zegt Krause.

Geheime operatie
Leipzig lag al een tijdje op de loer en wilde de transfervrije status van Brobbey zo snel mogelijk verzilveren. Na het persbericht dat Brobbey transfervrij zou vertrekken leek er toch weer een opening te ontstaan voor Ajax, al was het al zo goed als zeker dat hij naar Duitsland zou verhuizen. Brobbey was recentelijk in Leipzig voor een rondleiding in de Red Bull Arena en een nadere introductie bij zijn nieuwe club. Dat is allemaal in het geheim gegaan. 

Salaris Brobbey
Ajax ging ver om Brobbey binnenboord te houden en bood hem een meerjarig contract en een fors salaris. De Amsterdammers maakten echter geen schijn van kans tegen de financiële stootkracht van Leipzig. Bij Die Roten Bullen komt hij naar verluidt voor rond de twee miljoen euro op de loonlijst te staan, netto. Door een opbouw in het contract van Brobbey (19) gaat het salaris ieder jaar omhoog. "Ja, dat klopt", bevestigt Krause. "Ieder jaar gaat het omhoog. Het is een gebruikelijke constructie van Leipzig."

Brobbey zit in de voorselectie van Jong Oranje voor het EK, waarvan de groepsfase eind maand gespeeld wordt. Krause sluit niet uit dat Leipzig tactisch gehandeld heeft met het nu officieel maken van de transfer. "Misschien is dat de reden waarom Leipzig de deal nu bevestigd heeft, dat zou kunnen. Misschien dat andere clubs zich ook zouden melden als Brobbey daar veel gaat scoren."

Brobbey zal wat tijd nodig hebben om zich aan te passen aan de Bundesliga, al verwacht Krause dat hij een basisplaats weet te bemachtigen. "De meeste jonge spelers hebben een jaar tot anderhalf jaar nodig om zich aan te passen bij Leipzig. Ik denk dat Brobbey die tijd ook nodig zal hebben, maar misschien dat hij in de winter of begin 2022 al een basisplaats heeft. Hij zal wat tijd nodig hebben om het tactische systeem en wat andere zaken onder de knie te krijgen. Talentvolle spelers doen het vaak goed in Leipzig, Brobbey denk ik ook."

(Tim van Duijn/VoetbalPrimeur)