Scheidsrechtersrapport: Nijhuis voorkomt Schmidt-rel, wedstrijd duurt nét te lang

14-03-2021 16:40 Laatste update: 16:41
89

De Eredivisie-topper tussen PSV en Feyenoord was niet alleen een cruciale wedstrijd voor de topclubs uit Eindhoven en Rotterdam, maar stond ook in het teken van Bas Nijhuis. Hoe floot de scheidsrechter bij het weerzien met PSV-trainer Roger Schmidt?

"Nijhuis in in potentie de beste scheidsrechter van Nederland, maar heeft ervoor gekozen om de bekendste scheidsrechter van Nederland te worden", zei ESPN-analist Arnold Bruggink kort voor PSV - Feyenoord. De laatste jaren wekte Nijhuis inderdaad steeds meer de schijn dat hij een mediapersonality wil zijn, die toevallig ook nog Eredivisie-potjes fluit.

Op het veld staat Nijhuis ook garant voor discussie. Schmidt weet er alles van: in zijn eerste maanden als trainer in Nederland botste hij twee keer frontaal met de 44-jarige arbiter uit Enschede. Schmidt beschuldigde Nijhuis maanden geleden na Sparta-uit ervan bewust tegen PSV te hebben gefloten, omdat hij eerder in het seizoen kritiek op hem had geuit. "Ik hoef hem nooit meer te spreken", zei Schmidt, die door de KNVB voor één duel werd geschorst. Nijhuis ontkende alles.

Zondag kregen Nijhuis en Schmidt voor het eerst weer met elkaar te maken. Feyenoord-trainer Dick Advocaat noemde het 'heel vreemd' dat de KNVB juist voor Nijhuis koos in de topper in het Philips Stadion. "Maar ik weet hoe Nijhuis is. Hij laat zich daar niet door intimideren", voegde Advocaat eraan toe.

Van die druk op Nijhuis was tussen 14.30 en 16.05 uur weinig te merken: natuurlijk lag hij zelden onder zo'n vergrootglas, maar de scheidsrechter had er - zoals hij waarschijnlijk zelf zou zeggen - 'schijt aan'. Die soevereine middag veranderde echter in de laatste tien minuten. De highlights van zijn optreden:

10': De eerste wrevel ontstaat door Advocaat. Na tien minuten stuift de Feyenoord-trainer met veel misbaar naar de rand van het veld, als Nijhuis fluit voor een tackle van Bryan Linssen op Nick Viergever. Vooral voor de bühne, want: geen gekke beslissing.

13': Een typisch moment na dertien minuten: Lutsharel Geertruida tikt Olivier Boscagli onderuit wanneer de Fransman aan de wandel gaat met de bal om een snelle ingooi van Feyenoord te voorkomen. Nijhuis doet niets: de scheidsrechter kijkt 'toevallig' de andere kant op.

19': Nijhuis trekt geel voor Luis Sinisterra, die op de wreef van de schreeuwende Ibrahim Sangaré gaat staan. Daar valt weinig op af te dingen.

25': Zowaar nóg een gele kaart van Nijhuis. Viergever trekt aan de noodrem bij Orkun Kökcü. Op social media gaan stemmen op voor een rode kaart, maar dat zou te gek zijn geweest.

27'-31': Voordeel, voordeel en nog eens voordeel. Het is een echte wedstrijd in het Philips Stadion, mede door het fluiten van Nijhuis. Of beter gezegd: het gebrek daaraan. De scheidsrechter geeft in een tijdsbestek van vier minuten vier keer voordeel. Bij één van die 'voordeelmomenten' was Geertruida dicht bij een goal.

Conclusie in de rust: Nijhuis fluit niet op z'n Nijhuis, want: acht overtredingen én twee gele kaarten. Maar alle beslissingen zijn logisch en verklaarbaar. Advocaat en vooral Schmidt hebben geen enkele reden om boos te zijn. De beste scheidsrechters zijn onzichtbaar.

55': Nijhuis haalt zich voor de tweede keer vanmiddag de woede van Advocaat op de hals. Hij fluit niet voor een duw van Jordan Teze tegen Luis Sinisterra. Dat had inderdaad best gemogen.

82': Inderdaad, we springen naar de tachtigste minuut. Want veel gebeurde er tussentijds niet: alleen Malacia kreeg een (terechte) gele kaart. Deze minuut blijkt het breekpunt voor Nijhuis, die in de slotfase tóch de aandacht op zich weet te vestigen.

83': De grensrechter wappert nadrukkelijk met zijn vlag na een overtreding van Malacia op Dumfries, maar Nijhuis vindt dat de PSV-captain zich niet moet aanstellen en wuift het weg. "Ga door, ik beslis!", roept Nijhuis, terwijl hij naar zichzelf wijst. Opvallend.

84': Meteen daarna wordt het onvriendelijker en dat kan niet los worden gezien van Nijhuis, die er toch een kleine onemanshow van maakt.

85': Teze glijdt Kökcü onderuit met een vliegende tackle. Geen overtreding, vindt Nijhuis, die het afdoet met een glimlach. Wederom een opvallend moment.

85': Opeens ligt Boscagli kermend van de pijn op de grond. Uit de herhaling blijkt dat Kökcü zijn elleboog geniepig in de rug van de PSV-verdediger heeft gezet. Nijhuis ziet het - logischerwijs - niet en wordt ook niet naar de kant geroepen door videoscheidsrechter Dennis Higler.

88': Wéér slaat Nijhuis het advies van zijn grensrechter in de wind. De man met de vlag geeft het sein dat de bal niet over de zijlijn is, maar Nijhuis - die een stuk verder weg staat - gaat zijn eigen weg.

Conclusie
Nijhuis fluit tachtig minuten een ijzersterke wedstrijd en bewijst het ongelijk van zijn criticasters, en met name Schmidt. De PSV-trainer heeft geen reden tot klagen. Maar met nog tien minuten op de klok vestigt de scheidsrechter tóch de aandacht op zich. Ook opvallend: in 2021 floot Nijhuis tien Eredivisie-wedstrijden, waarin hij negen gele kaarten trok. Bijna de helft trok hij bij PSV - Feyenoord (vier stuks). De scheidsrechter vergeet de kroon op een goede wedstrijd te zetten.