Been over 'redding van Feyenoord': 'Martins Indi wilde bij 7-0 nog naar voren'

Been over 'redding van Feyenoord': 'Martins Indi wilde bij 7-0 nog naar voren'

16-03-2021 17:09
54

Mario Been vraagt zich af of toekomstig Feyenoord-trainer Arne Slot weet waar hij aan begint. De huidige ESPN-analist was tussen 2009 en 2011 zelf trainer van Feyenoord, dat er toen – net als nu – financieel beroerd voor stond.

Been moest dan ook noodgedwongen een beroep doen op de jeugd. "Toen zei Eric Gudde (toenmalig directeur, red.) ook: Mario, Van Bronckhorst, Hofland, De Cler, Landzaat en Makaay, die kunnen we niet meer betalen, die moeten stoppen. Ik zei: als zij moeten stoppen, dan gaan we dus door met allemaal jongens van zeventien, achttien, negentien jaar", memoreert de 57-jarige Rotterdammer in de Dick Voormekaar-podcast van Voetbal International. "Maakt niet uit, wij dekken je wel, komt helemaal goed."

Spelers als Georginio Wijnaldum, Leroy Fer, Luc Castaignos, Stefan de Vrij, Kelvin Leerdam en Bruno Martins Indi moesten vervolgens noodgedwongen de kar trekken. "Wat we allemaal gezien hebben: dat ging met enorme pieken, maar ook enorme dalen", doelt Been op de beruchte 10-0 nederlaag bij PSV, toen met name Martins Indi niet vrijuit ging. "Die wilde tegen PSV met 7-0 achter nog naar voren om een goal te maken. Ik zeg: als je nou g*dverd*mme niet achterin blijft... Ach jongen, dat was wat!"

Feyenoord haalde uiteindelijk echter miljoenen binnen met het verkopen van zelf opgeleide spelers. "Het was wel de redding van de club, jaren later", aldus Been, die Castaignos als voorbeeld noemt. "Waar ik tegen zei: joh, je gaat gewoon tien wedstrijden achter elkaar spelen. En laat maar zien. En die ging gelijk dat jaar daarna voor 4,5 miljoen naar Inter. (...) Ik zit er niet om nou te zeggen: die zijn door mij allemaal doorgebroken. Want spelers doen dat allemaal zelf. Maar toentertijd moesten we wel inventief zijn. Er was geen geld, je moest spelers neerzetten waarvan je hoopte dat het zou slagen. En dat heeft zich ongelooflijk goed uitbetaald."

Of dat nu opnieuw gaat gebeuren, is echter de vraag. "En ik geloof niet dat ze nu het talent voorhanden hebben wat we toen wél hadden", aldus Been, die opkeek van het nieuws dat Slot AZ voor Feyenoord wilde verruilen. "Iedereen wil trainer van Feyenoord worden, want het is natuurlijk qua uitstraling een geweldige club. Maar hij dat bij een club met heel veel talent, met financieel heel veel mogelijkheden. En hij maakt tóch de stap naar Feyenoord. En toen dacht ik: misschien is hem iets enorms beloofd, misschien wel een overname."