Weghorst klopt hard op Oranje-deur: 'Niet zo moeilijk om een Brobbey te scouten'

Weghorst klopt hard op Oranje-deur: 'Niet zo moeilijk om een Brobbey te scouten'

17-03-2021 07:06 Laatste update: 11:01
55

Pierre van Hooijdonk vindt dat Wout Weghorst zijn plek in de Oranje-selectie verdiend heeft. De lange spits van Wolfsburg is dit seizoen uitstekend op dreef in Duitsland en blijft Van Hooijdonk verbazen met zijn ontwikkeling.

"Dit zijn van die spelers die alle scouts belachelijk maken door hun ontwikkeling, die niemand had verwacht", begint Van Hooijdonk in een interview met De Telegraaf. De analist haalt daarbij een opvallende vergelijking aan. "Het is niet zo moeilijk om een Brian Brobbey te scouten op zijn achttiende, maar het is veel lastiger om in te schatten hoe ver jongens kunnen komen die een trage start hebben, maar ook de mentaliteit en het leervermogen om ver door te groeien. Weghorst is zo’n speler."

Van Hooijdonk vindt echter dat Weghorst zijn sporen verdiend heeft. "Als je drie seizoenen op rij vijftien plus goals maakt in de Bundesliga ben je een grote jongen. Het knappe bij Weghorst - en dat geldt ook voor bijvoorbeeld Bas Dost en Luuk de Jong – is dat het spitsen zijn die niet zelf hun kansen creëren. Ze zijn afhankelijk van anderen en dat in een tijdperk waarin het egoïsme regeert en buitenspelers allemaal denken dat ze zelf topscorer moeten worden."

Het is aan bondscoach Frank de Boer om een beslissing te maken, geeft Van Hooijdonk aan. "Op basis van zijn prestaties verdient Weghorst het om geselecteerd te worden. Maar een bondscoach moet ook spelers selecteren met een plan. Memphis is de eerste spits, dat is geen punt van discussie, Donyell Malen is een nuttige speler om erbij te hebben, omdat hij op meerdere posities uit de voeten kan, en Luuk de Jong heeft zich bewezen als goede pinchhitter. Ga je dan een vierde spits erbij halen, alleen omdat hij het goed doet?"