Dit is Pieter de Jongh, alias 'The Champ': 'Waarom geen club in de Eredivisie?'

Dit is Pieter de Jongh, alias 'The Champ': 'Waarom geen club in de Eredivisie?'

Gepubliceerd: donderdag 18 maart 2021 om 08:30do 18-03-2021 om 08:30

Opeens was daar Pieter de Jongh, of 'The Champ', zoals hij zich graag laat noemen. De vijftigjarige trainer uit het Gelderse Asperen maakte de afgelopen jaren naam in Afrika, maar het Nederlandse publiek leerde hem pas deze week kennen door een geëxplodeerd interview in steenkolenengels. "Waarom zou een Eredivisie-club niet realistisch zijn?"

"Het is een gekkenhuis", vertelt De Jongh aan VoetbalPrimeur. "Maandag kreeg ik aan het einde van de dag een appje van een vriend uit Nederland. Hij zegt: je gaat viral in Nederland. Dus ik keek ernaar... Nou, het filmpje kwam mij bekend voor, want het komt uit 2020, nadat ik mijn tweede beker won in Zimbabwe. Het verraste mij."

Kijk je liever naar het interview? Check dan onderstaande video!

Het inmiddels legendarische interview ging wereldwijd viral met oneliners als 'it was a voetbalshow', 'I heur niet wat you say' en 'this is the first cup en there kommen er nog more'. Ook kwam hij voorbij in Veronica Inside, waar presentator Wilfred Genee hem aankondigde als de nieuwe Louis van Gaal. Van der Gijp gierde het uit en Hans Kraay jr. kon zijn ogen niet geloven.

'Typisch dat Kraay mij een imbeciel noemt'
"Veel mensen moesten lachen, gieren, brullen", weet De Jongh. "Anderen vonden het niet zo leuk. Ik ben de eerste die weet dat ik niet vloeiend Engels spreek, maar ik vind het wel heel typerend dat bijvoorbeeld Hans Kraay jr. mij een imbeciel noemt. Hans is nou niet het voorbeeld van een stille, rustige coach. Also: Hans praat ook niet supergoed Engels en Duits. Maar geen probleem... Het is een show, dat weet je. De mensen die daar zitten moeten wat zeggen."

"Ik ben de eerste die toegeeft dat ik niet zo vloeiend Engels spreek als bijvoorbeeld Linda de Mol, maar het is een filmpje van een jaar geleden", benadrukt de trainer, die in zijn enthousiasme regelmatig Engelse woorden gebruikt. "Het is een momentopname, na een grote wedstrijd die ik als coach won. Het was mijn tweede beker in vier maanden tijd."

Dan vindt De Jongh hoog tijd dat het over zijn carrière gaat. "Niet vergeten: ik ben al negen jaar in het buitenland en ik mag gerust zeggen dat ik het redelijk gedaan heb. Ik heb mooie clubs gehad, was coach van een nationaal team en directeur van een voetbalbond. Met drie heel grote clubs heb ik twee verschillende bekers gewonnen en ook nog in twee finales gestaan. Helaas gingen die verloren, maar het is al moeilijk zat om in de finale te komen."

De Jongh werkte in Nederland bij RKC Waalwijk, de KNVB, FC Dordrecht, AZ en amateurclubs VRC, Heerjansdam, De Zuidvogels, RKSV Schijndel, Vitesse Delft, SC Woerden, ASV Dronten en SDC Putten, voordat hij in 2012 aan zijn wereldreis begon. Moldavië, Hongarije, Kenia, Zuid-Afrika, Mongolië, Swaziland en Zimbabwe staan op zijn cv.

'The Champ en De Verlosser'
Sinds hij met het Zimbabwaanse FC Platinum de beker won, is De Jongh naar eigen zeggen mateloos populair. "Supporters noemen mij The Champ, of De Verlosser. Of dat bij me past? Ja, dat denk ik wel. Dat mag je gerust zeggen."

"Ik geef je een voorbeeld: we speelden met Highlanders de finale van de Zimbabwaanse beker. Ik stond daar elke dag in de krant, elke dag. Ook vaak op de voorpagina. Op de finaledag zou de president van het land met zijn helikopter naar het stadion komen. Alles was afgezet door soldaten en politie. Maar 's ochtends besloot hij niet te komen. Later hoorde ik de reden: hij was bang dat ik de cup zou winnen en alle media-aandacht en status voor mij zou zijn. Ik durf gerust te zeggen dat ik daar niet meer over straat kan."

De Verlosser dus. De Jongh herhaalt dat hij echt zo wordt gezien. "Ja, honderd procent. Nog een voorbeeld: met de lockdown in Zimbabwe was het alleen met bepaalde papieren mogelijk om te reizen, maar ík had geen papieren nodig. In het begin schaamde ik me daarvoor, maar zo gaat dat nu eenmaal. Aan de andere kant: als je niet presteert, ben je niet veilig."

'Eredivisie, waarom niet?
Inmiddels is De Jongh vertrokken bij FC Platinum. Hij is méér dan alleen het veelbesproken interview, bezweert hij. En dat wil hij in de toekomst maar wat graag tonen aan Nederland. "Kijk, ik weet heus wel dat Barcelona, Real Madrid of Manchester City niet komen. Dat is ook helemaal niet wat ik wil. Ik wil gewoon leuk trainen. Ik doe m'n dingetje en doe het best wel redelijk. Je hebt ook een beetje geluk nodig. Met deze media-aandacht komt ook mijn ervaring naar boven. Heel veel mensen wisten niet wat ik allemaal gedaan heb."

"Het kan goed zijn dat ik zometeen weer aan de slag ga in Afrika, en er zijn mogelijkheden in Azië. Of misschien ga ik wel terug naar Europa. Je weet ook niet wat er gaat gebeuren in Nederland. Waarom zou een Eredvisie-club niet realistisch zijn? Platinum, Highlanders en Leopards zijn te vergelijken met Vitesse. Bij Leopards in Kenia had ik zeven internationals. Mensen hebben no respect voor het niveau in het Afrikaanse voetbal."

"Ik sta open voor alles en luister naar alles. Het is een gevoel, hè. Ik voel me niet te groot om dingen te doen en ik voel me bevoorrecht dat ik van mijn hobby mijn werk heb kunnen maken. Ik heb veel van de wereld kunnen zien", besluit The Champ.

Video player

Check hier de beste voetbalvideo’s
Meer video’s

Plaats een reactie

Bekijk het laatste nieuws