Feyenoord-directeur Koevermans trekt aan noodbel: 'We zitten in zeer zwaar weer'

Feyenoord-directeur Koevermans trekt aan noodbel: 'We zitten in zeer zwaar weer'

18-03-2021 18:18 Laatste update: 18:45
267

Feyenoord-directeur Mark Koevermans heeft donderdag in een videoboodschap voor Het Legioen aan de noodbel getrokken. De financiële gevolgen van de coronacrisis zijn enorm voor de Rotterdamse club, die in 'zeer zwaar weer' is beland.

Koevermans beantwoordt onder meer vragen over de impact van de crisis en de huidige situatie bij Feyenoord. "Beste Feyenoorders, al een jaar lang is het hier leeg, moeten we het doen met niet meer dan een echo van een gejuich uit duizend kelen", begint hij. "Dat went niet. Dat went nooit. Die leegte. Die oorverdovende stilte wordt gevoeld door iedereen die Feyenoord is."

Wedden

Meer odds

Feyenoord in 'zeer zwaar weer'
"Wat een contrast is dit met afgelopen seizoenen. De club bouwde gestaag verder en werkte na enkele jaren met vele prijzen naar een nog betere toekomst. Want dingen kunnen en moeten altijd beter. Ook bij ons. Denk bijvoorbeeld aan de achterblijvende transferresultaten. Aan de andere kant schreven we de afgelopen tien jaar operationeel keurig zwarte cijfers. En die zouden we zonder corona ook dit jaar weer hebben geschreven."

Voor het huidige seizoen had Feyenoord een eigen vermogen van achttien miljoen euro. "En bijna 12 miljoen euro op de bank", aldus Koevermans. "Nu, een donker coronajaar later, staan we in het rood, ondanks de geweldige steun die we van supporters, zakelijke en sponsorrelaties mochten ontvangen. De getallen zijn waarschijnlijk bekend: 900 duizend euro omzetverlies per thuiswedstrijd. Miljoenen euro's in totaal. Het moge duidelijk zijn: Feyenoord zit in zeer zwaar weer. Boven dit stadion pakken donkere wolken zich samen."

"De afgelopen maanden is er daarom kéihard gewerkt om de naderende storm af te wenden. Veelal in stilte en volgens sommige supporters werd het van onze kant té stil", aldus Koevermans. "Feyenoord wil een club zijn van daden en niet van woorden. Dus, handen uit de mouwen, niet lullen maar poetsen. Zoveel mogelijk proberen zelf op te lossen, hoe lastig die opdracht ook is."

'Geen vijftien miljoen euro in kas'
"Overal is bezuinigd. Budgetten zijn drastisch versoberd. Vertrekkende collega's werden dikwijls niet vervangen. Alle medewerkers ontvangen al maanden minder salaris, van receptionist tot directielid en van horecamedewerker tot spelers en staf. Alles om het voortbestaan als grote club te garanderen. Dat zijn harde beslissingen, moeilijke gesprekken, maar uiteindelijk snapt iedereen het. Het gaat tenslotte om de toekomst van Feyenoord."

Feyenoord doet daarom een beroep op de achterban. "Supporters en zakelijke relaties hebben het recht om geld terug te vragen voor de wedstrijden waarbij De Kuip noodgedwongen leeg bleef. In totaal gaat het om circa vijftien miljoen euro. Een bedrag dat de club niet in kas heeft, maar dat we uiteindelijk wel moeten uitkeren als iedereen zijn of haar geld terugvraagt van Feyenoord. Áls", benadrukt Koevermans. "We willen hand in hand naar betere tijden. Samen naar nieuwe successen. Daar snakken we naar, net als die gang naar De Kuip. Wat voelen we dat verlangen enorm."

Inmiddels hebben veel Feyenoord-fans afgezien van een restitutie, ondanks het feit dat de stadions waarschijnlijk tot het einde van het seizoen dicht blijven voor publiek. "We hopen dat nog velen dit voorbeeld kunnen en willen volgen als je de mogelijkheid hebt en je de club niet alleen moreel, maar ook financieel wilt steunen. Voor nu, recht uit ons rood-witte hart: dank voor je onvoorwaardelijke steun en trouw aan Feyenoord."