Loonoffer én Pratto-les voor Feyenoord: Financiële reserves zijn verdampt

Loonoffer én Pratto-les voor Feyenoord: "Financiële reserves zijn verdampt"

18-03-2021 22:23
60

Feyenoord-directeur Mark Koevermans heeft moet een beroep doen op de spelers én de supporters van de stadionclub, nu het diep is getroffen door de coronacrisis. De Rotterdammers lanceerden donderdag een campagne, waarin de fans het verzoek krijgen om het geld voor hun seizoenkaarten niet terug te vragen.

Alle personeelsleden – en dus ook de spelersgroep – hadden in het voorjaar al een deel van hun salaris ingeleverd en moeten dat nu nóg eens doen, om Feyenoord overeind te houden. "We snappen dat iedereen baalt van de noodzakelijke looninhoudingen. Zeker bij de spelers en de technische staf gaat het om zeer aanzienlijke bedragen. Maar we kunnen niet anders", vertelt Koevermans aan het Algemeen Dagblad.

Een aantal selectiespelers wilde hier niet mee akkoord gaan, weet ook Koevermans. "Van het merendeel hebben we niets meer gehoord, van enkele spelers hebben we een reactie ontvangen dat ze het er niet mee eens zijn. Maar we voeren de korting wel door." De Feyenoord-directie heeft simpelweg geen keus: voorafgaand aan het seizoen was men ervan uitgegaan dat er na de jaarwisseling weer publiek naar de stadions mocht komen. Dat lijkt dit seizoen echter niet meer te gaan gebeuren, waardoor Feyenoord een extra verliespost van ruim acht miljoen euro moet noteren. "Onze financiële reserves zijn verdampt", aldus Koevermans.

De Pratto-transfer
Criticasters wijzen naar de tussentijdse komst van River Plate-huurling Lucas Pratto, die bovendien nauwelijks aan spelen toekomt. Koevermans wijst echter op de noodzaak van een extra spits, die er begin januari was. "Nicolai Jörgensen was steeds niet volledig fit, Róbert Bozeník liep zelfs nog met een brace. Bryan Linssen was een noodoplossing in de spits. Met de belangrijke januarimaand in het vooruitzicht en het grote belang om Europees voetbal te halen was er dus vanuit voetbalzaken vraag naar een spits, terwijl er geen geld was."

Dat geld kon echter bij elkaar gebracht worden, met het verhuren van spelers als Luciano Narsingh (FC Twente), Sven van Beek (Willem II), George Johnston (Wigan Athletic) en Jordy Wehrmann (FC Luzern). "Zo konden we heel bescheiden en op huurbasis iets doen om de selectie een impuls te geven. Met akkoord van technisch directeur Frank Arnesen en trainer Dick Advocaat is Lucas Pratto het geworden." Diezelfde Pratto zit echter al anderhalve maand lang naast Jörgensen en Bozeník op de bank, terwijl Linssen de eerste spits is: Koevermans wordt er 'natuurlijk ook niet vrolijk van', geeft hij toe. "Dat is een les voor de toekomst. Maar gelukkig was Pratto geen heel dure les."