Van Basten liet Ajax bijna links liggen voor PSV: 'Uitnodiging voor testwedstrijd'

Van Basten liet Ajax bijna links liggen voor PSV: 'Uitnodiging voor testwedstrijd'

19-03-2021 11:11
96

Het had niet veel gescheeld of Marco van Basten was zijn glorieuze loopbaan niet bij Ajax, maar bij PSV begonnen. Uit het archief van de Amsterdammers, dat is ingezien door de NOS, blijkt dat de gewezen topaanvaller exact veertig jaar geleden een brief uit Eindhoven kreeg.

Op 19 maart 1981 viel er in Utrecht een brief op de mat. Hij was gericht aan Marco van Basten, die toen nog voor Elinkwijk speelde en door PSV-secretaris Kees Ploegsma wordt uitgenodigd voor een testwedstrijd. De Eindhovenaren kunnen dan 'makkelijker oordelen over zijn voetbalcapaciteiten en zullen eventuele reiskosten vergoeden'.

Op dat moment hadden Ajax en FC Utrecht al interesse getoond in de toen 16-jarige spits, die de testwedstrijd nooit speelde. Enkele weken nadat hij de brief van PSV kreeg, tekende hij namelijk in Amsterdam. Dat contract was volgens de NOS handgeschreven en het zou dus kunnen dat er veel haast geboden was bij het tekenen van deze verbintenis.

Uiteindelijk debuteerde Van Basten al in 1982 bij Ajax. Hij viel in voor Johan Cruijff en maakte een doelpunt tegen NEC, waarna hij zich verder ontwikkelde en de topspits werd die met Oranje Europees kampioen werd. In 1995 stopte hij noodgedwongen met voetballen door een slepende enkelblessure en nam hij afscheid van een volgepakt San Siro.

De brief van PSV aan Van Basten is hier in te zien.