Ajax' tegenstander: routiniers, idool van Frank Snoeks, Europa League-topscorer

Ajax' tegenstander: routiniers, idool van Frank Snoeks, Europa League-topscorer

19-03-2021 14:10 Laatste update: 14:20
82

Het Italiaanse AS Roma is het volgende Europa League-obstakel voor Ajax: op donderdag 8 en 15 april gaan beide ploegen strijden om een ticket voor de halve finales. Wat kunnen de Amsterdammers verwachten van hun tegenstander? VoetbalPrimeur geeft een korte introductie van de geroutineerde 'eeuwige tweede' van Italië.

AS ROMA
Trainer: Paulo Fonseca
Positie in competitie: 6
Grote prijzen: 3x Italiaans kampioen, 9x Italiaanse beker
Stadion: Stadio Olimpico
Bijnaam: I Giallorossi

Sterspeler
Rick Karsdorp is uiteraard de meest aansprekende naam voor het Nederlandse publiek. De rechtsback is begonnen aan zijn vierde contractjaar in Rome en heeft eindelijk – na een paar zware blessures en een uitleenbeurt aan Feyenoord – een vaste plek veroverd. Karsdorp mocht deze week zelfs een nieuwe vierjarige verbintenis signeren. Zijn collega-back Leonardo Spinazzola kennen we nog van de Nations League-wedstrijd tussen Nederland en Italië, toen hij met zijn aanvalsdrang het hart van Frank Snoeks veroverde.

De opkomende backs zijn belangrijke pijlers onder het 3-4-3 systeem waarin AS Roma dit seizoen opereert. De pas 24-jarige aanvoerder Lorenzo Pellegrini zet de lijnen uit op het middenveld, met de veelscorende Fransman Jordan Veretout en routiniers Henrikh Mkhitaryan (32), Pedro (33) en Edin Dzeko (net 35) naast en voor zich. Spits Dzeko wordt echter steeds vaker getroffen door fysieke ongemakken. Tijdens de Europa League-wedstrijden tegen Shakhtar Donetsk werd hij vervangen door Real Madrid-huurling Borja Mayoral: de Spanjaard maakte in Oekraïne zijn zesde en zevende goal van het Europa League-seizoen en is samen met Yusuf Yazici (Lille OSC) en Pizzi (Benfica) topscorer van het toernooi.

Prestaties dit seizoen
AS Roma pakte in 2001 zijn laatste Scudetto en werd sindsdien liefst negen keer tweede in de Serie A. Dat zal er dit seizoen niet in zitten, maar de ploeg van Fonseca is nog in de race voor het vierde Champions League-ticket achter Internazionale, AC Milan en Juventus. De Romeinen hebben concurrentie van Atalanta Bergamo, Napoli en aartsrivaal SS Lazio. Roma onderscheidt zich overigens vooral op het gebied van tegengoals: veertig stuks in 27 competitieduels, een on-Italiaans hoog aantal.

In 2018 haalde Roma verrassend de halve finales van de Champions League – na een historische comeback tegen FC Barcelona – en één seizoen later werd er opnieuw overwinterd, maar inmiddels is de Europa League het domein van de geel-roden geworden. Roma won dit seizoen beide poulewedstrijden van Ajax-tegenstander BSC Young Boys, versloeg ook het Roemeense CRF Cluj twee keer en kon zich dubbel puntenverlies tegen het Bulgaarse CSKA Sofia permitteren. De knock-outduels met Sporting Braga en Shakhtar Donetsk werden alle vier gewonnen.

Laatste opstelling (Shakhtar Donetsk-uit, 18-03-2021, 1-2)
Pau López; Ibañez, Cristante, Kumbulla; Karsdorp, Villar, Diawara, Spinazzola; Pérez, Mayoral, Pedro.

Historie tegen Nederlandse clubs
Voor de laatste clash tussen Ajax en AS Roma moeten we terug naar het Champions League-seizoen 2002/2003: de tweede ronde bestond nog uit vier poules van vier en beide clubs werden gekoppeld aan Arsenal en Valencia. Op 10 december 2002 won Ajax thuis met 2-1: Zlatan Ibrahimovic, Jari Litmanen en Gabriel Batistuta maakten de goals. Op 19 maart 2003 – op de kop af achttien jaar voor de loting – maakte Andy van der Meyde zijn befaamde doelpunt binnen één minuut: het werd uiteindelijk 1-1 en Ajax haalde de Champions League-kwartfinales.

Sindsdien trof AS Roma nog één Nederlandse club: in het voorjaar van 2015 streed het met Feyenoord om een plekje bij de laatste zestien van de Europa League. Colin Kazim-Richards hielp Feyenoord aan een 1-1 gelijkspel in het Stadio Olimpico, maar de return in De Kuip eindigde in 1-2. Het waren echter vooral de gebeurtenissen buiten het veld die in het nieuws kwamen: enkele Feyenoord-fans richtten vernielingen aan in de binnenstad van Rome en de return in De Kuip werd tijdelijk gestaakt, nadat Mitchell te Vrede en reserve Erwin Mulder rood kregen en er onder meer een opblaasbare banaan op het veld werd gegooid.

(Hein Nooijens/VoetbalPrimeur)