Ajax getipt voor halve finale: 'Italianen hebben respect en misschien zelfs vrees'

Ajax getipt voor halve finale: 'Italianen hebben respect en misschien zelfs vrees'

19-03-2021 17:10
86

David Endt, voormalig teammanager van Ajax en kenner van het Italiaanse voetbal, denkt dat Ajax gunstig geloot heeft in de Europa League. Hij acht de kans dat de Amsterdammers ten koste van AS Roma doorgaan zeer aanwezig.

Ajax wist zich in de vorige rondes te ontdoen van Lille OSC en Young Boys en moet nu AS Roma van zich af zien te schudden. Een pittige loting, al ziet Endt dat juist als een voordeel. "Ik vind het echt een heerlijke loting", zegt Endt tegen VoetbalPrimeur.

Wedden

Meer odds

"Als je bijvoorbeeld Slavia Praag had gehad, leeft meteen het gevoel van: die moeten we kunnen hebben. Terwijl dat vaak de lastigste tegenstanders zijn. Het is fijn om tegen een ploeg te spelen met charisma en een bepaalde status. Uit ervaring weet ik dat het voor Italianen onprettig is als ze tegen Ajax moeten. Zij hebben respect en misschien zelfs wel vrees voor Ajax. Weet je nog hoe Juventus werd geklopt?", doelt Endt op de Champions League-wedstrijden van Ajax tegen Juventus in 2019.

Juist een topclub als AS Roma kan het beste in Ajax naar boven halen, verwacht Endt. Liever de grootmacht uit Italië dan een op papier mindere tegenstander als Dinamo Zagreb of Slavia Praag. "Het is toch een extra stimulans om het weer te laten zien. Tegen Slavia kun je alleen maar verliezen, omdat het als vanzelfsprekend wordt gezien dat ze doorgaan. Bij Young Boys was dat ook een beetje zo. Daarvan werd gezegd dat het appeltje eitje zou worden, maar dat is niet realistisch omdat het best een stugge en goed georganiseerde ploeg is. Iedereen vindt het normaal dat Ajax er doorheen is gekomen, maar ze hoeven tegen AS Roma geen extra motivatie meer op te roepen. Dat heeft puur met de historie te maken en niet zozeer met de actualiteit."

Lof voor Ajax-latino's
De kans dat Ajax ook AS Roma weet te elimineren en naar de halve finale gaat is volgens Endt realistisch. "Ik denk dat de kans groter is dan fifty-fifty. Daar ben ik van overtuigd. Ajax heeft zich de afgelopen maanden na die dip in december toch weer knap opgericht. De Latijnse touch maakt daarbij het verschil. Naast de Nederlandse poëzie brengen ze wat realisme en strijdlust en dat slaat over op de andere spelers."

"Als je Álvarez, Martínez en Tagliafico aan de gang ziet, kun je als speler niet denken dat je het op halve kracht kunt. De aandacht gaat vooral uit naar bijvoorbeeld Gravenberch, Blind en Tadic, maar de geest ligt wat mij betreft bij de latino's", zegt Endt. "Zij brengen dat extra vuur en de onvoorwaardelijke wil om te winnen. Dat maakt nu het verschil bij Ajax. Dat wat je niet zelf kunt opleiden in Nederland, helpt Ajax nu door die reeks van wedstrijden. En het is zeker niet vanzelfsprekend dat het ze lukt om zoveel wedstrijden achter elkaar alles te geven. Als je dan Álvarez, Martínez en Tagliafico als medespelers hebt, ben je rijk. Ze hebben de afgelopen maanden echt het verschil gemaakt."

Revanche lonkt voor Ajax
Mocht Ajax de halve finale bereiken, dan wacht mogelijk een ontmoeting met Manchester United, dat gekoppeld is aan Granada. Ajax verloor de Europa League-finale in 2017 van Manchester United en dus zouden de Amsterdammers zich kunnen revancheren. "Daar ben ik helemaal niet zo van onder de indruk", zegt Endt over de Engelse club.

"Tegen AC Milan vond ik ze over twee wedstrijden de mindere. Ze spelen vooral heel fysiek en compact en hebben niet zo'n goed voetbalidee. Ik denk dat dat voor Ajax best te doen zou zijn. Het gebeurt zelden dat Manchester United overtuigend een tegenstander opzij zet. Het is moeilijk te bestrijden, daar niet van, maar ik val er niet door van m'n stoel."

Zelfs het winnen van de Europa League moet mogelijk zijn voor Ajax. "Als Ajax met dit spel en deze mentaliteit de halve finale haalt, hoeven ze voor niemand bang te zijn, zonder dat ze overmoedig of arrogant worden", sluit Endt af.

(Tim van Duijn/VoetbalPrimeur)