Ten Cate ageert tegen boycot van WK in Qatar: 'Belachelijk en zes jaar te laat'

Ten Cate ageert tegen boycot van WK in Qatar: 'Belachelijk en zes jaar te laat'

20-03-2021 18:52
108

Henk ten Cate wijst de personen die pleiten voor een boycot van het WK 2022 in Qatar terecht. De trainer werkte voor het Qatarese Umm-Salal en ziet het wereldkampioenschap juist als de perfecte manier om misstanden aan de kaak te stellen.

"Natuurlijk en hard ook. Dat meen ik echt", reageert Ten Cate in gesprek met Voetbal International. "Dus het is goed daar de aandacht op te richten. Maar niet vanuit je luie stoel zonder kennis van zaken en zonder te snappen dat het niet aan de sporters is."

Wedden

Meer odds

"Daarbij ben je zes jaar te laat", vervolgt de voormalig assistent-coach van FC Barcelona en trainer van Ajax. "Nederland is óók rijk geworden dankzij de slavernij, daar vind ik ook wat van. De VOC is weg, maar wat ik al zei: Shell zit daar gewoon. Dat was toch ook onze nationale trots. Prima om te protesteren, maar nu een jaar van tevoren om een boycot roepen is belachelijk. Iedereen weet dat dit toernooi gewoon doorgaat."

Volgens Ten Cate zijn de omstandigheden niet goed, maar al wel verbeterd onder druk van de rest van de wereld. "Iedereen wist toch al hoe het land daar in elkaar zat toen het zich verkiesbaar stelde? Ik heb ze allemaal gezien, al die FIFA-mensen; Sepp Blatter voorop. Die kwamen ook altijd in het Carlton-hotel, waar ik me met mijn ploeg voorbereidde. Nou, ik kan je zeggen dat het toen niet beter was. Integendeel. Het belette al die jaren ook niemand te handelen en dan moeten de voetballers het doen?"

Het WK in Qatar kwam opnieuw onder een vergrootglas te liggen, nadat The Guardian vorige maand meldde dat er tussen 2010 en 2020 zeker 6500 arbeidsmigranten zijn overleden. Onder meer politiek Den Haag dringt aan op een boycot.