Ajax opgelet: vijf lessen die Ten Hag kan trekken uit de nederlaag van AS Roma

Ajax opgelet: vijf lessen die Ten Hag kan trekken uit de nederlaag van AS Roma

22-03-2021 12:00
34

Op 8 april speelt Ajax in de kwartfinale van de Europa League tegen AS Roma. Dit zijn vijf lessen die de Amsterdammers kunnen trekken uit het laatste duel van de Romeinen tegen Napoli (0-2 verlies).

Door Evert van Zoelen

1. Roma zakt in, maar heeft een plan B
In de eerste helft is Napoli veruit de sterkste van de twee ploegen. AS Roma zakt steeds in tot iets over de middenlijn en laat de ploeg van Gennaro Gattuso het spel maken.

Roma speelt achterin met vijf man op lijn wanneer het zich terugtrekt. Een opvallende rol is verder weggelegd voor aanvaller Pedro. De Spanjaard staat in eerste instantie aan de binnenkant geposteerd, om daarna pas verder naar de zijkant positie te kiezen. Dit zorgt ervoor dat de verdedigende formatie van Roma schommelt tussen een 5-3-2 en een 5-4-1.


Pedro dekt het centrum af. Roma staat in een 5-3-2. Bron: Premier Sports


Pedro zakt verder terug naast de andere middenvelders, waardoor Roma in een 5-4-1 komt te staan. Bron: Premier Sports

Toch beschikt Roma over een plan B. De Romeinen gaan met een 2-0 achterstand de rust in, waardoor trainer Paulo Fonseca besluit om het in de tweede helft wat om te gooien. In plaats van terug te zakken tot de eigen helft, gaat Roma nu juist constant hoog drukzetten. De ploeg komt hierdoor veel eerder in de duels en weet zich terug in de wedstrijd te knokken. Zaak voor Ajax dus om op beide varianten voorbereid te zijn.

2. In balbezit een typische 3-4-3
Aan de bal laat Roma de contouren van een typische 3-4-3 formatie zien. De vleugelverdedigers Leonardo Spinazzola en Rick Karsdorp houden het veld breed, waardoor Stephan El Shaarawy en Pedro in het centrum kunnen blijven. Opvallend is ook dat Lorenzo Pellegrini als controlerende middenvelder vaak doorstoomt naar voren, waardoor de 3-4-3 soms wordt ingeruild voor de aanvallendere 3-1-5-1 variant. De andere middenvelder, deze wedstrijd was dat Amadou Diawara, zakt juist uit om de opbouw te ondersteunen.

3. Benut de ruimte achter de vleugelverdedigers
Doordat de middenvelders en de vleugelverdedigers zo hoog op gaan staan is er in de omschakeling ruimte aan de zijkanten van het veld. Napoli laat dit bij de 0-2 goed zien. Na balverovering duikt de ploeg van Gattuso meteen de open gaten in, waarna het via een goed uitgespeelde counter de tweede goal maakt.


Er ligt ruimte achter de vleugelverdedigers in de omschakeling. Zo ook hier bij de 0-2 van Napoli. Bron: Premier Sports

4. Er ligt ruimte achter de twee centrale middenvelders
In de eerste helft is het eenrichtingsverkeer van de kant van Napoli. Roma valt constant terug en het lukt de Romeinen niet om zelf een vuist te kunnen maken. Ideaal dus om te zien waar verdedigend gezien de zwaktes van Roma liggen. Wat opvalt is dat Napoli keer op keer in staat is om een speler vrij te krijgen in de ruimte achter de twee centrale middenvelders van Roma. Beide spelers hebben de neiging om wat vooruit te stappen, waardoor die ruimte vaak open komt.


Napoli speelt een speler vrij in de ruimte achter de twee centrale middenvelders van Roma. Bron: Premier Sports

5. Let op de diepte loopacties
In de tweede helft weet Roma wel aan de bal te komen. Eén van de belangrijkste wapens van de ploeg lijkt de diepte zonder bal te zijn. De Roma-spelers voorin duiken meteen de diepte in wanneer één van de centrale verdedigers tijd en ruimte aan de bal heeft. De formatie van Fonseca leent zich hier goed voor. Doordat er zoveel spelers aan de binnenkant staan opgesteld kunnen ze gemakkelijk een loopactie vanuit het centrum maken.


El Shaarawy gaat diep zonder bal. Bron: Premier Sports

Een tweede variant die veelvuldig terugkomt: het diepgaan wanneer de vleugelverdediger wordt ingespeeld. Karsdorp en Spinazzola zakken ietwat terug, waardoor de back van de tegenpartij wat verder uit positie moet om druk te kunnen geven. Op dat moment maakt de aanvallende Roma-speler aan de binnenkant, El Shaaraway of Pedro, de loopactie achter de back langs de hoek in.


Karsdorp trekt de back uit positie, dan volgt er meteen een diepte loopactie. Bron: Premier Sports

Evert van Zoelen is analist voor het YouTube-kanaal TheNextManager, heeft voor tactiekwebsites- en bladen als Spielverlagerung, TrainersMagazine en Futbol Netradince geschreven en kijkt voor VoetbalPrimeur naar belangrijke wedstrijden.