Statistiekenbureau berekent: Ajax is nu al honderd procent zeker van de landstitel

Statistiekenbureau berekent: Ajax is nu al honderd procent zeker van de landstitel

22-03-2021 15:26
122

Ajax wordt dit seizoen kampioen van de Eredivisie. Dat is nog geen voldongen feit, maar volgens adviesbureau Hypercube en databedrijf Gracenote wel al zeker. De statistici zeggen dat het honderd procent zeker is dat Ajax na dit seizoen met de schaal staat.

Daarmee is de Amsterdamse club de enige club in de beste acht competities van Europa die al 'zeker weet' dat het aan het einde van de rit met de schaal zal staan. Manchester City is in Engeland voor 99,9 procent zeker en ook Bayern München, dat maar vier punten voor staat op RB Leipzig, heeft een kans van 95 procent op de Bundesliga-titel.

De berekeningen zijn gebaseerd op de resultaten van de afgelopen vier jaar, waarbij de prestaties van de laatste twaalf maanden zwaarder tellen dan de eerdere wedstrijden die een club speelde. Uit die cijfers wordt een eindstand voorspeld en daaruit blijkt dat Ajax hoe dan ook al zeker is van een kampioenschap in Nederland. Het kan simpelweg niet meer mis voor de Amsterdammers.

De formatie van trainer Erik ten Hag speelt dit seizoen nog acht wedstrijden en weet nu al dat als het er daar drie van wint en eentje gelijkspeelt, het dan de schaal omhoog zal mogen houden. Bij puntenverlies van AZ en PSV in één van de komende vier wedstrijden kan het nog eerder feest zijn in de hoofdstad.