Surinaamse voetbal staat voor historisch moment: 'Gullit, Rijkaard, Kluivert...'

Surinaamse voetbal staat voor historisch moment: 'Gullit, Rijkaard, Kluivert...'

23-03-2021 22:31
121

Voor Suriname en haar voetbalvolgers gaat woensdagavond een droom in vervulling. De Natio speelt in het kader van de WK-kwalificatie tegen de Kaaimaneilanden en kan voor het eerst beschikken over veel 'Nederlandse' spelers.

In de afgelopen maanden was bondscoach Dean Gorré hard aan het werk om spelers met een dubbel paspoort speelgerechtigd te krijgen voor Suriname. Nu kan hij met een representatieve selectie aantreden in de WK-kwalificatie. "Dit is een historisch moment voor het Surinaamse voetbal", zegt de keuzeheer tegen de NOS. "En voor mij ook emotioneel, ik heb hier zo lang naar uitgekeken."

Het land is in rep en roer en zit massaal voor de buis wanneer Suriname om 23.00 uur Nederlandse tijd aftrapt tegen de Kaaimaneilanden. "Dit geeft het hele land nieuwe hoop. Mensen spreken mij aan als ik over straat loop en iedereen leeft mee. Helaas kunnen ze niet in het stadion zitten, maar het wordt allemaal uitgezonden."

Gorré werd benaderd door allerlei verschillende mensen. "Van Ruud Gullit, Frank Rijkaard en Patrick Kluivert tot Georginio Wijnaldum en Virgil van Dijk. We krijgen support uit alle hoeken. Maar ook mensen als Roué Verveer en Jürgen Raymann. Het is geweldig! Ik ben echt heel blij, heb het al honderden keren in mijn hoofd afgespeeld en kan echt niet wachten."

Om de ultieme droom, kwalificatie voor het WK van 2022 in Qatar, af te dwingen moet een groep met de Kaaimaneilanden, Aruba, Bermuda en Canada gewonnen worden. Daarna volgt een barrage en dan wordt er ook nog een kampioensgroep gespeeld met landen als Mexico en de Verenigde Staten. Spelers die opgeroepen zijn voor de Natio zijn bijvoorbeeld Ryan Donk, Damil Dankerlui, Ramon Leeuwin, Tjaronn Chery, Warner Hahn en Sheraldo Becker.