Vijf conclusies: Jong Oranje meteen in het nauw, opmerkelijke man of the match

Vijf conclusies: Jong Oranje meteen in het nauw, opmerkelijke man of the match

25-03-2021 00:00
20

Jong Oranje kan onmogelijk tevreden zijn met de EK-start: in Boedapest bleek Roemenië een onneembare horde (1-1). VoetbalPrimeur trekt vijf conclusies.

Valse start Jong Oranje
Gelukkig hebben we Jong Oranje, dachten we na de wanprestatie van het Nederlands elftal in Turkije. Veel beter werd het echter niet: de ploeg van bondscoach Erwin van de Looi viel voetballend tegen, creëerde amper kansen tegen de stugge Roemenen en begon met een domper aan het EK.

Zand in Oranje-motor
Jong Oranje eindigde in de kwalificatiereeks op 27 punten uit tien wedstrijden, kon een doelsaldo van +41 overleggen en was daarmee de onbetwiste winnaar van de groep. In Boedapest liep het echter voor geen meter. Oranje-kanonnen als Teun Koopmeiners, Justin Kluivert, Noa Lang konden hun stempel niet drukken. Opvallend: Lang werd door de UEFA verkozen tot man of the match.

Scherpen blinkt uit
Vooraf zat het grootste probleem van Jong Oranje onder de lat, want Justin Bijlow kwakkelt met zijn fitheid en is zijn basisplaats kwijt bij Feyenoord, terwijl Maarten Paes (FC Utrecht) en Kjell Scherpen (Ajax) in de Keuken Kampioen Divisie spelen. Scherpen zorgde er tegen Roemenië echter voor dat de keepersdiscussie geen discussie werd. Met twee formidabele reddingen voorkwam hij een nederlaag.

Reis door het ijs
Ludovit Reis verliet FC Groningen twee jaar geleden voor een droomtransfer naar FC Barcelona en speelt dit seizoen op huurbasis bij de Duitse tweedeklasser FC Osnabrück. Daar lijkt zijn ontwikkeling wat te zijn gestokt, want de controlerende middenvelder presteerde woensdagavond ver onder de maat. Spartaan Abdou Harroui hijgt in z'n nek.

Next up: Baby-Mannschaft
Jong Oranje vervolgt het EK zaterdag om 21.00 uur met een groepswedstrijd tegen Jong Duitsland in Székesfehérvár. Dat wordt meteen cruciaal. De Duitsers versloegen gastland Hongarije woensdagavond met 0-3 door goals van Lukas Nmecha en Ridle Baku (tweemaal). Volgende week dinsdag wachten de Hongaren in de laatste speelronde.

(Ruben Winkels/VoetbalPrimeur)