Robertha (ex-Feyenoord) rondt fraaie transfer af: 'Begin het langzaam te beseffen'

Robertha (ex-Feyenoord) rondt fraaie transfer af: 'Begin het langzaam te beseffen'

26-03-2021 11:00 Laatste update: 12:03
17

Nigel Robertha is in de wolken met zijn transfer naar het Amerikaanse DC United. Spannend vindt hij het nog wel, maar de spits heeft veel zin in het nieuwe avontuur dat hem te wachten staat. Robertha tekende donderdag tot 2023 met een optie voor nog een jaar bij de Major League Soccer-club uit Washington.

Robertha maakt voor ruim één miljoen euro de overstap van Levski Sofia naar DC United. Hij vertoefde de afgelopen twee seizoenen in Bulgarije en heeft met zeventien goals in 38 competitiewedstrijden 'The American Dream' af weten te dwingen. "Ik begin het langzaam te beseffen. Ik ben nu bij mijn familie in Nederland, dus ik denk dat het met de dag meer tot me door gaat dringen", zegt Robertha tegen VoetbalPrimeur, kort nadat DC United de transfer bevestigde.

Robertha ging bij zijn keuze voor DC United niet over een nacht ijs. Hij kiest niet alleen voor een nieuwe club, maar ook voor een voor hem totaal onbekende leefomgeving, waarin familie ver weg is. Dat weerhield hem er niet van om de sprong in het diepe te wagen. "Het was geen gemakkelijke beslissing, Amerika is natuurlijk wel wat anders dan Bulgarije. Daar kon ik wat makkelijker naar m'n familie, maar ik ben zeker blij met deze stap", zegt de 23-jarige spits.

'The American Dream'
De interesse van DC United kwam niet uit de lucht vallen voor Robertha. "Ze hebben zich vorig jaar al gemeld, dus voor mij was duidelijk dat ze me echt graag wilden hebben. Ik heb niet getwijfeld, maar wat ik zeg: Amerika is wel even wat anders, dus ik heb daar wel over nagedacht", zegt Robertha.

"Ik ben zelf nog nooit in Amerika geweest. Los van dat DC United een mooie club is, kijk je ook naar andere dingen. Tijdsverschil bijvoorbeeld. In Bulgarije zat ik ook alleen, maar dat is toch anders. Daar hoefde ik maar 2,5 uur te vliegen om bij mijn familie te zijn, al was het maar voor twee dagen. Het zijn wel keuzes die je maakt in het leven, ik sta er volledig achter. Het wordt daar anders, maar ik ga proberen om daar dezelfde dingen te doen die ik in Europa ook heb gedaan."


Robertha op 7 maart tegen Botev Plovdiv

De MLS is geen kleine competitie meer. Zlatan Ibrahimovic speelde bij LA Galaxy de sterren van de hemel, Wayne Rooney schitterde bij DC United, Alexandre Pato en Nani (Orlando City) spelen er nog steeds en Kelvin Leerdam rondde deze week een binnenlandse overstap naar het hyperambitieuze Inter Miami af, de club van David Beckham. "De competitie is de laatste jaren aan het groeien, je ziet dat steeds meer spelers naar de Major League Soccer gaan", zegt Robertha.

"Het project dat ze hebben spreekt me zeker aan. Vanuit Europa kijken steeds meer mensen naar de MLS. De eigenaren van DC United zijn ook de eigenaren van Swansea City. Als ik het in Amerika goed doe, zou ik misschien bij Swansea kunnen komen. Dat is zeker iets waar ik over nagedacht heb", geeft hij toe.

Kenneth Vermeer, Eloy Room, Maikel van der Werff, Vito Wormgoor, Johan Kappelhof, Jack de Vries, Silvester van der Water, Jürgen Locadia, Danny Hoesen, Kai Koreniuk, Leerdam en nu Robertha: hij wordt de twaalfde Nederlander die dit seizoen in de Major League Soccer actief is. "Ik kijk eerst naar wat voor mij het beste is. Het is mooi dat steeds meer Nederlanders hierheen gaan. Dat zegt wel iets over de Amerikaanse competitie."

Toch had hij ook in Europa kunnen blijven. Het Zweedse Malmö FF had ook interesse. "Klopt, ze waren concreet. In december was ik al rond met Dinamo Zagreb, maar dat werd uiteindelijk niets omdat Levski niet akkoord ging met het bod. Daarna kwam Malmö nog, maar uiteindelijk ben ik toch gebleven. En vervolgens kwam DC United weer terug. Zij hadden zich in de zomer al gemeld. Dus ik heb het heel serieus genomen. Ik had in de zomer al aangegeven dat ik openstond voor een nieuwe stap en dat wist Levski ook wel. Het was alleen wachten op het juiste bod. Mijn contract zou volgend jaar zomer aflopen."

Robertha bereidt zich in Nederland voor op zijn stap naar Amerika. De transfer is onder voorbehoud van een medische keuring. "Ik moet wachten op m'n visum, dat duurt denk drie weken. Tot die tijd probeer ik mezelf gewoon fit te houden. Ik hoop dat het zo snel mogelijk geregeld kan worden."


Robertha versus Matthijs de Ligt, Ajax A1 - Feyenoord A1, 12 april 2016

Robertha speelde één Eredivisie-wedstrijd voor Feyenoord, om vervolgens naar SC Cambuur te gaan. Over een toekomstige terugkeer naar Nederland heeft hij nog niet nagedacht. "Voor mij is het zaak om vol gas te geven bij DC. Wat er daarna gebeurt, zien we dan wel."

(Tim van Duijn/VoetbalPrimeur)

Video player

Check de laatste video’s
Meer video’s

Plaats een reactie