Zes Oranje-conclusies: gebrek aan effectiviteit, De Boer maakt nu wel goede keuzes

Zes Oranje-conclusies: gebrek aan effectiviteit, De Boer maakt nu wel goede keuzes

27-03-2021 20:25 Laatste update: 20:27
62

Oranje is van de hatelijke nul af. Letland werd thuis met 2-0 over de knie gelegd en daarmee is de WK-kwalificatie nu écht begonnen voor het Nederlands elftal, maar de uitslag was wel erg zuinig. VoetbalPrimeur trekt zes conclusies na een wedstrijd die veel ruimer gewonnen had moeten worden.

De keuzes van De Boer pakken nu wél redelijk uit
Denzel Dumfries in plaats van Kenny Tete, Davy Klaassen voor Marten de Roon en Luuk de Jong op de plek van Donyell Malen. Die drie spelers lieten meer zien dan hun concurrenten afgelopen woensdag en dus kun je zeggen dat bondscoach De Boer een goede keuze heeft gemaakt door die spelers in de basis te zetten. Helaas deed hij dat een wedstrijd te laat, want zeker Dumfries en Klaassen hadden tegen de Turken ook meer kunnen brengen.

Wedden

Meer odds

Vrouwelijke scheidsrechter houdt de touwtjes stevig in handen
Voor de eerste keer in de geschiedenis werd het Nederlands elftal gefloten door een vrouwelijke scheidsrechter. Stéphanie Frappart hield ervan om het spel lekker door te laten gaan en zat er kort op wanneer dat nodig was. Het enige minpuntje is dat ze voor de tackle op Georginio Wijnaldum misschien een rode kaart had moeten geven, maar verder was ze één van de beteren op het veld. Een uitstekende scheidsrechter.

Memphis zoekt vaak naar persoonlijk succes
Deze week liet de aanvaller van Olympique Lyon weten dat hij graag in de spits wil spelen. Misschien is dat ook maar beter, want vanaf de zijkant speelt Memphis zijn eigen wedstrijd. Veel te vaak zocht hij naar een eigen oplossing in plaats van het in stelling brengen van een ploeggenoot, terwijl hij dat combinatiespel in de spits wel beheerst. Zijn ontevredenheid met zijn wissel was ongepast.

Vijfduizend fans in de Arena zijn een verademing
Juichende supporters! Mensen die het volkslied uit volle borst meezingen! Wat hebben we het gemist bij wedstrijden van het Nederlands elftal en was was het fijn om die vijfduizend supporters die in het kader van het Fieldlab-experiment aanwezig waren, te horen. Het juichgeluid bij de 1-0 van Steven Berghuis klonk als een melodie uit lang vervlogen tijden…

Het vizier stond totaal niet op scherp
Meer dan 35 schoten, maar toch maar twee doelpunten. Dat is niet genoeg tegen een tegenstander als Letland, zeker niet als het aan het einde van de rit eventueel op doelsaldo beslist wordt. Oranje mag het zich aanrekenen dat de Letten met een zuinige nederlaag terug naar de Baltische Staten gestuurd werden en moet dinsdag uit bij Gibraltar echt wat scherper voor het doel zijn.

Taaie Turken worden de grootste concurrent
Zoals al aangegeven, het doelsaldo kan wel eens cruciaal blijken te zijn en daarom is het ook zo zonde dat Turkije wederom een klinkende overwinning heeft neergezet. De Noren werden met 0-3 opzijgezet en de formatie van Senol Gunes heeft zich daarmee na twee wedstrijden al opgeworpen als de grootste kanshebber op de eerste plaats in de poule.

(Guy Habets/VoetbalPrimeur)