Vijf conclusies Jong Oranje: drama voor huilende Lang, Van de Looi onnavolgbaar

Vijf conclusies Jong Oranje: drama voor huilende Lang, Van de Looi onnavolgbaar

27-03-2021 23:30
41

Jong Oranje wist ook zaterdagavond de tweede groepswedstrijd op het EK niet kunnen winnen. Na het gelijkspel tegen Roemenië eindigde ook de confrontatie met Duitsland onbeslist: 1-1. VoetbalPrimeur trekt vijf conclusies.

Geen man overboord
Twee wedstrijden, twee keer 1-1 en dus twee punten: flitsend is de EK-start van Jong Oranje niet. Maar de ploeg van bondscoach Erwin van de Looi heeft veel nog in eigen hand. Een overwinning op Jong Hongarije (dinsdag) zou voldoende moeten zijn voor een plek in de kwartfinale. Maar omdat bij een gelijk aantal punten het onderlinge resultaat doorslaggevend is, mag het niet 2-2, 3-3 of 4-4 worden bij Roemenië en Duitsland.

Twee fikse tegenvallers
Noa Lang raakte na een kwartier geblesseerd aan zijn knie, probeerde na een blessurebehandeling verder te spelen, maar kon écht niet verder: huilend en gefrustreerd verliet hij het veld. Het is uitgesloten dat de sterspeler van Club Brugge over drie dagen in actie kan komen tegen Jong Hongarije. Even later ontving Koopmeiners een gele kaart. Dat was de tweede kaart dit toernooi voor de AZ-aanvoerder, waardoor hij de laatste groepswedstrijd mist.

'PSV-systeem' loopt stroef
Van de Looi koos tegen de Duitsers voor een wijziging in elke linie: Sven Botman, Abdou Harroui en Cody Gakpo vervingen Deyovaisio Zeefuik, Ludovit Reis en Myron Boadu. Dat pakte redelijk uit: de invallers deden het naar behoren, maar het 4-2-2-2 systeem lijkt niet bepaald op het lijf geschreven van de Jong Oranje-internationals. Feitelijk is alleen PSV'er Gakpo er bekend mee. Vaak klopte de bezetting voorin ook niet bij counters.

Van de Looi en zijn spitsen
We blijven nog even bij Van de Looi, want de bondscoach heeft wat uit te leggen. Boadu en Brobbey hebben zich bewezen bij respectievelijk AZ en Ajax, maar staan in de pikorde blijkbaar lager dan Dani de Wit. Natuurlijk was hij topscorer in de EK-kwalificatiereeks, maar De Wit ís geen spits. Het wringt aan alle kanten. En wat te denken van Brobbey's invalbeurt van vijf minuten... "Vind je dat vreemd? Ja, dat snap ik", reageerde Justin Kluivert na afloop bij de NOS.

Teze versus de Duitsers
We gaan terug naar het najaar van 2018, Nederland O20 - Duitsland O20. Teze spuugde richting Salih Özcan, aanvoerder van de tegenstander. In Duitse media werd uiteraard een vergelijking gemaakt met het incident bij het WK in 1990, waarbij Frank Rijkaard naar Rudi Völler spuugde. In Székesfehérvár stonden Teze en Özcan weer tegenover elkaar. Misschien is het vergeven, maar niet vergeten: de eerste de beste keer dat Teze aangepakt kon worden, gebeurde dat ook.

(Ruben Winkels/VoetbalPrimeur)