Janssen en Afellay fileren Van de Looi na verklaring: 'Dat is toch jouw functie?'

Janssen en Afellay fileren Van de Looi na verklaring: 'Dat is toch jouw functie?'

27-03-2021 23:50
113

Erwin van de Looi is het niet eens met de kritiek op zijn tactiek bij Jong Oranje. De bondscoach benadrukt dat er helemaal geen gebrek aan een centrumspits was tegen Duitsland (1-1), maar Theo Janssen en Ibrahim Afellay zijn niet onder de indruk van die verklaring.

Van de Looi koos in zijn 4-4-2 systeem voor Dani de Wit en Justin Kluivert als aanvallers, terwijl Myron Boadu en Brian Brobbey op de bank zaten. Het gemis van een spits wekte verbazing. "We speelden zelfs met twee echte spitsen", pareert Van de Looi voor de camera van de NOS. "Wij spelen zonder vleugelaanvallers, met twee tienen aan de binnenkant en twee bewegende spitsen."

De kritiek op zijn aanpak zorgt voor irritatie bij de coach van Jong Oranje. "Geen scorende spitsen? Kluivert scoort toch ook gewoon. Dani was in de kwalificatie onze topscorer, dus hij is echt wel een spits die een goal kan maken." Dat De Wit bij AZ op de bank zit, en Boadu in Alkmaar de eerste spits is, wuift Van de Looi ook weg. "Die spelen een heel ander systeem."

Van de Looi werd tot slot geconfronteerd met de late invalbeurt van Brobbey. "Ik weet niet wat je bedoeling is? Ik vond dat wij prima speelden en dat het geen noodzaak was een nieuwe spits te brengen. Je stelt die wissel lang uit. Dat is vervelend voor Brobbey, maar we hadden door het uitvallen van Noa Lang nog maar twee wisselmogelijkheden."

Janssen en Afellay
Janssen zag de reactie van Van de Looi met stijgende verbazing aan. Volgens de oud-middenvelder kwam de tactiek niet uit de verf tegen Duitsland. "Als je ziet dat jouw tactiek niet werkt, omdat de tegenstander zich heeft aangepast, moet je iets anders gaan doen. Dat heeft hij nagelaten en het trucje werkte niet. Dan kun je zeggen: we speelden met twee spitsen. Maar ik heb ze niet gezien."

Ook Ibrahim Afellay haalt uit naar Van de Looi. "Hij zegt dat Kluivert scoort, maar die legt mijn oma er ook nog wel in. Dat is gewoon een cadeautje. Je hebt helemaal niets gecreëerd, op Cody Gakpo na uit een individuele actie. Dan grijp je toch in? Dat is toch jouw functie? Als je tactische plan is ontrafeld, dan moet je reageren. Dat doet hij gewoon niet."