Geen leedvermaak om Oranje, België heeft eigen zorgen: 'Toch blijven we favoriet'

Geen leedvermaak om Oranje, België heeft eigen zorgen: 'Toch blijven we favoriet'

29-03-2021 13:00
37

Waar Oranje onder bondscoach Frank de Boer weer in het oog van de storm is beland, hebben de Rode Duivels zo hun eigen problemen. De Gouden Generatie behoorde tot de favorieten op de laatste WK's en EK's, maar in België leeft de vrees dat een prijs er nooit zal komen, vertelt Glenn Schrader, adjunct-hoofdredacteur van VoetbalPrimeur.be.

"De huidige generatie van de Rode Duivels wordt weleens de Gouden Generatie van ons land genoemd, maar zit duidelijk in de winter van zijn periode", vertelt Schrader aan deze website. "Spelers zoals Vincent Kompany en Mousa Dembélé zijn gestopt of zijn niet langer international, terwijl enkele belangrijke pionnen zoals Jan Vertonghen en Thomas Vermaelen ook in de nadagen van hun carrière zitten. Het is dus vooral zoeken naar de opvolging voor enkele van die pionnen, maar die lijkt niet meteen klaar te staan om op dit moment een soortgelijk niveau te brengen. En het is nog maar de vraag of dat ooit zal gebeuren."

België begon de WK-kwalificatie met een 3-1 zege op Wales, maar speelde zaterdag met 1-1 gelijk tegen Tsjechië. Reden tot zorg is dat niet meteen voor bondscoach Roberto Martínez, wiens elftal aardig in ijzer gegoten is. De Spanjaard kiest doorgaans voor een 3-4-2-1 formatie. "Op heel wat plekken is het vrij duidelijk wie er – wanneer fit – in de basis zal staan. Courtois, Alderweireld, Vertonghen, Witsel, Hazard, De Bruyne, Tielemans en Lukaku zijn - wanneer fit - zeker van hun basisplek."

Daarmee staat de as, maar vooral op de flanken is de strijd hevig de laatste maanden, aldus Schrader. "Op rechts was Thomas Meunier vrijwel altijd basisspeler, maar nu krijgt hij de concurrentie van Timothy Castagne en langzaam ook Thomas Foket en Alexis Saelemaekers." Ook op links is er een fikse concurrentiestrijd tussen Thorgan Hazard en Yannick Carrasco. Daarnaast is de 35-jarige Thomas Vermaelen lang niet altijd fit meer en moet Martínez op zoek naar een partner voor Alderweireld en Vertonghen centraal achterin.

Kevin De Bruyne en Romelu Lukaku zijn zoals bekend de sterspelers van de Rode Duivels, maar volgens Schrader is ook Axel Witsel in aanzien gegroeid. "Hij was lange tijd nooit echt een steunpilaar, maar is enorm gegroeid en is zeker onder Martinez één van de eerste namen op het wedstrijdformulier. Met Tielemans is er centraal op het middenveld ook een jongen die aan het groeien is. Bij Leicester City is hij een uitblinker en ook bij de Rode Duivels laat hij af en toe vlagen van dat talent zien, maar moet hij dat vaker tonen."

Hazard
Een naam die al even werd genoemd, is die van Eden Hazard. Met het EK voor de deur worstelt de dribbelaar van Real Madrid nog altijd met blessures. "Daar blijven twijfels over, maar Hazard is té belangrijk om niet mee te nemen. Zelfs als hij maar met één been kan spelen, zal hij in de selectie zitten. Hij bezocht afgelopen week ook het kamp van de Rode Duivels nog en ging er aan de slag met de fysiotherapeut Lieven Maesschalck. Er is nu toch hoop dat hij fit zal raken voor het EK. Maar of hij veel wedstrijdritme zal hebben, is nog maar de vraag."

Hoewel de EK-bal in minder dan drie maanden gaat rollen, leeft het toernooi bij de zuiderburen nog niet echt. "En al zeker een stuk minder dan de vorige WK's en EK's", stelt Schrader. "Iedereen lijkt te beseffen dat de huidige generatie een dagje ouder is geworden en misschien net iets té oud is geworden om nog iets te winnen op een toernooi. Zeker nu ook Eden Hazard en Axel Witsel sukkelen met blessures. Daarnaast is de concurrentie ook gewoon enorm groot. Engeland is aan het groeien, Duitsland en Spanje blijven grootmachten en Frankrijk kan twee tot drie elftallen opstellen dat een gooi kan doen naar eindwinst."

Oranje
En hebben de Rode Duivels nog vrees voor het Nederlands elftal? "Ik schat de kansen van Oranje wel hoger in dan enkele jaren geleden, maar toch blijft België de favoriet. Op Virgil van Dijk na hebben jullie geen Kevin De Bruyne, Romelu Lukaku, Eden Hazard of Thibaut Courtois in de selectie zitten. De achterhoede is duidelijk wel een heikel punt aan het worden bij de Belgen, maar daar ligt de sterkte van Oranje op dit moment ook niet meteen", doelt Schrader op de absentie van Van Dijk. "Ik schat de Rode Duivels nog iets beter in, 60/40 in het voordeel van België."

De valse start van Oranje tegen Turkije in de WK-kwalificatie, zorgt in België overigens niet voor veel leedvermaak. De verhoudingen zijn veranderd, denkt Schrader. "In het verleden zou er wel meer leedvermaak geweest zijn omdat jullie als het grote broertje werden gezien. Dat is nu wat minder geworden. Ook heel wat Belgen, of beter gezegd Vlamingen, blijven sympathieën hebben voor Oranje. Een Oranje-gekte zal je nooit krijgen in België. Hopen dat jullie het ver schoppen, maar nét wat minder ver dan ons, zullen veel mensen wél doen."

(Teun Buis/VoetbalPrimeur)