De Boer: 'Hij werd neergezet als Bokito op de rots, maar was heel benaderbaar'

De Boer: 'Hij werd neergezet als Bokito op de rots, maar was heel benaderbaar'

30-03-2021 08:22
60

Tussen Johan Cruijff en Louis van Gaal was sprake van animositeit, maar Frank de Boer stelt dat hij het met beiden altijd goed heeft kunnen vinden. De bondscoach van Oranje speelde onder Van Gaal, terwijl hij zelf trainer was bij Ajax tijdens de Fluwelen Revolutie.

"Sommigen konden en kunnen Louis niet uitstaan, maar ik kon altijd goed met hem opschieten", zegt De Boer tegen Helden Magazine. "Tactisch was hij heel sterk, in de rust kon hij je net die aanwijzing geven waardoor het na rust beter liep. Dat tactisch inzicht heb ik ook wel, geloof ik."

De Boer weet dat Van Gaal een moeizame relatie onderhield met de pers. Hij drukte de oud-trainer van Ajax, FC Barcelona, AZ, Bayern München, Manchester United en Oranje regelmatig op het hart om zich niet zo druk te maken. "Maar hij was overtuigd dat hij het wel moest doen, dat hij zijn filosofie moest verdedigen. En soms vond hij ook dat hij ons, zijn spelers, moest verdedigen. Hij had het dan over eerlijkheid. Ik vind dat je eerlijk moet zijn tegenover je spelers in de kleedkamer en de pers houd je gewoon te vriend. Als ik weer eens terugzag of hoorde hoe hij had uitgehaald, dacht ik alleen maar: Louis, waarom doe je dat?"

Ondanks zijn goede relatie met Van Gaal kon hij het ook uitstekend vinden met Cruijff. "Ik kon het prima met Cruijff vinden, we gingen gewoon open met elkaar om. Tijdens die zogenaamde Fluwelen Revolutie zijn we een keer bij Marco van Basten thuis geweest, waar Cruijff ook was. Ik voldeed volgens mij wel aan zijn idee dat een oud-speler coach van Ajax moest zijn."

Volgens De Boer kon hij 'heel prettig over voetballen praten' met de legendarische nummer veertien. "Hij werd in die tijd neergezet als een soort Bokito op de rots, als een soort afgod, terwijl hij zo helemaal niet was. Hij was juist heel benaderbaar. Ik had het gevoel dat ik altijd bij hem terechtkon voor advies."