Nederland op rapport: wedstrijd met twee gezichten, één grote Oranje-dissonant

30-03-2021 22:42 Laatste update: 23:24
148

Het was een wedstrijd met twee gezichten, die tussen Gibraltar en Nederland. De eerste helft was van een dramatisch niveau, maar in de tweede helft werd er orde op zaken gesteld. VoetbalPrimeur maakt rapport op na de 0-7 overwinning.

Tim Krul – 6: kreeg zoals verwacht niets te doen tegen Gibraltar, maar werd toch een aantal keer flink aangepakt door spits Tjay De Barr. Beetje lastig om Krul een cijfer te geven, dus we laten het bij een 6.

Denzel Dumfries – 4: kreeg van De Boer het vertrouwen boven Kenny Tete. Kreeg verdedigend niets te doen, dus kon naar hartenlust aanvallen. Het verschil maken deed de PSV'er echter niet. Sterker nog: het spel van Dumfries was gewoon slecht te noemen. Miste een honderd procent kans op een doelpunt en de klik met Steven Berghuis was ver te zoeken. Bleef na rust in de kleedkamer achter.

Matthijs de Ligt – 5,5: de verdediger van Juventus staat normaal tegenover spitsen van wereldklasse, maar had het vandaag zeker niet gemakkelijk met de rappe De Barr. Liet zich toch een aantal keer verrassen door de snelheid van zijn opponent.

Daley Blind – 5,5: in de passing normaal een van de beste spelers die Nederland heeft, tegen Gibraltar viel het wat tegen. Probeerde het vaak met veredelde lobballetjes door het centrum, maar speelde daarmee de tegenstander in de kaart. Moest het veld in de openingsfase van de tweede helft per brancard verlaten, met een op het oog ernstige knieblessure. Laten we hopen dat het meevalt.

Owen Wijndal – 6: hoefde niet aan verdedigen te denken, maar aanvallend wist Wijndal het ook niet te brengen. Dat kan de AZ-back in ieder geval veel beter.

Georginio Wijnaldum – 5,5: heeft het de laatste tijd niet gemakkelijk bij het Nederlands elftal. Speelde in de eerste helft, net zoals de rest van het elftal, onder de maat. Na rust wist hij wel de 4-0 te maken, maar hij had er nog meer in kunnen schieten. Het was niet wat we van hem gewend zijn.

Frenkie de Jong – 5,5: je verwacht meer van een middenvelder van het niveau van Frenkie de Jong. Gibraltar trok zich terug op eigen helft, maar de FC Barcelona-middenvelder wist de ruimtes niet te vinden. Voetbalde in de tweede helft lekker mee, maar we hebben hem niet écht gezien.

Davy Klaassen – 5,5: werkte zoals altijd weer hard, maar het lukte Klaassen niet om het net te vinden tegen Gibraltar. Maakte een zeer gefrustreerde indruk op het veld en pakte in de eerste helft totaal onnodig een gele kaart. Waar hij in de afronding bij Ajax niet lijkt te kunnen missen, was dat bij het Nederlands elftal wel anders. Krikte zijn cijfer op naar een voldoende met een assist bij de 0-5 van Malen.

Steven Berghuis – 7: speelde een zeer matige eerste helft, maar na zijn treffer kwam de Feyenoord-aanvoerder helemaal los. Stond vervolgens aan de basis van de 0-2 en 0-4 en kan hierdoor toch een ruime voldoende bijschrijven.

Luuk de Jong – 6: de kopsterke spits van Sevilla kreeg in de eerste helft welgeteld nul goede voorzetten om zijn kracht, de kopbal, aan het licht te brengen. Het was schrijnend om te zien hoe de lange spits gebruikt werd. In de tweede helft pikte hij wél zijn doelpuntje mee door de bal bij de eerste paal binnen te tikken.

Memphis Depay – 6,5: worstelde en maakte bij vlagen een ongelukkige indruk in de eerste helft. Maakte in het tweede bedrijf, met alle geluk van de wereld, een treffer uit een vrije trap en kwam steeds beter in de wedstrijd. Zorgde vlak voor tijd met zijn tweede treffer van de avond voor de 0-7: ruime voldoende.

Invallers
Ryan Gravenberch – 6,5: kwam na de rust in het veld voor Denzel Dumfries. Wist in tegenstelling tot zijn collega's op het Oranje-middenveld een aantal keer wel de ruimte achter de defensie van Gibraltar te vinden met slimme passjes. Degelijk optreden van de Ajax-speler.

Donyell Malen – 6,5: kwam na 54 minuten spelen binnen de lijnen voor de geblesseerde Blind. Een aanvaller voor een verdediger en Malen deed wat er van hem gevraagd werd door de 0-5 achter Gibraltar-keeper Dayle Coleing te werken. Kreeg zelfs nog kansen op meer, maar had het vizier na zijn goal niet helemaal meer op scherp staan.

Donny van de Beek 6,5: kwam na 77 minuten spelen binnen de lijnen en acht minuten later lag de bal in het net. Een lekkere invalbeurt voor de middenvelder, die de verwachtingen bij Manchester United vooralsnog niet waar weet te maken.

Ryan Babel –: kwam na 81 minuten spelen binnen de lijnen en speelde te kort voor een beoordeling.

Calvin Stengs –: kwam na 81 minuten spelen binnen de lijnen en speelde te kort voor een beoordeling.

Bondscoach

Frank de Boer – 6: in de eerste helft leek het helemaal nergens op, maar na rust wist Oranje alsnog ver weg te lopen bij Gibraltar. Vooral na het inbrengen van Malen werd Oranje gevaarlijker. Het doet je afvragen of Oranje niet vanaf het beginsignaal met meer aanvallers had moeten spelen, maar na een 0-7 overwinning verdien je als trainer toch zeker een voldoende.