Zes Oranje-conclusies: opeens weer perspectief, dreigende situatie Van de Beek

30-03-2021 23:24 Laatste update: 23:28
72

Het Nederlands elftal wist op bezoek in Gibraltar in de tweede helft uit te lopen naar een ruime 0-7 overwinning, maar op het spel van Oranje was nog wel het een en ander aan te merken. Had bondscoach Frank de Boer met meer aanvallers moeten starten? Het perspectief is in ieder geval weer terug na het 3-3 gelijkspel van Turkije tegen Letland. VoetbalPrimeur zet zes conclusies op een rij.

Een wedstrijd met twee gezichten
De eerste helft van Oranje was van een erbarmelijk niveau, maar in de tweede helft werd orde op zaken gesteld. Hoe het kan, wij weten het niet… Wanneer Oranje het vizier in de eerste helft ook 'gewoon' op scherp had gehad, had de score nog veel hoger uit kunnen vallen. Met de 0-7 overwinning is het werk in ieder geval gedaan.

Vrees voor zware blessure Blind
De schrik zat er flink in bij iedereen toen Blind per brancard het veld verliet in de beginfase van de tweede helft. Waar het leek op een knieblessure, bevestigde De Boer na het laatste fluitsignaal dat het om een enkelblessure gaat. Misschien wel een geluk bij een ongeluk voor de Ajax-verdediger: veel mensen zullen gedacht hebben aan een kruisbandblessure en maandenlange revalidatie. Laten we voor Oranje en Ajax, maar vooral voor Blind zelf, hopen dat het meevalt.

Perspectief na misstap van Turkije
Het kwam onverwachts, maar door het 3-3 gelijkspel van Turkije tegen Letland gloort er ineens weer perspectief voor het Nederlands elftal. De ploeg van De Boer heeft plaatsing voor het WK weer in eigen hand, maar weet wel dat er richting de winter van 2022 eigenlijk geen fouten meer gemaakt mogen worden. Het spel zal daarnaast beter moeten, maar dat zullen de spelers en De Boer zelf ook wel weten.

Dumfries kan verwachtingen niet waarmaken
Moest het in de eerste wedstrijd tegen Turkije met een plek op de bank doen, speelde tegen Letland mee en ook tegen Gibraltar startte Dumfries in de basis. Aan verdedigen hoefde hij niet te denken, waardoor de PSV'er gebruik kon maken van zijn kracht: aanvallen. Het kwam er echter niet uit: de klik met Steven Berghuis ontbrak en er ging meer verkeerd dan goed bij Dumfries. Het resulteerde in een vrij pijnlijke wissel: in de tweede helft zagen we hem niet meer terug op het veld.

De tactische keuzes van De Boer
Hoe kan het dat het in de eerste helft zó moeizaam ging, terwijl het in de tweede helft wél lukte? Het zal ongetwijfeld met de vermoeidheid bij Gibraltar te maken hebben gehad, maar had De Boer misschien met meer aanvallers moeten beginnen? Pas na de blessure van Blind begon het te lopen bij Oranje en dat kwam mede door de beslissing van De Boer om Donyell Malen te brengen als vervanger van de Ajax-verdediger.

Oranje als uitlaatklep voor Van de Beek
Het moet frustrerend zijn voor Van de Beek: zijn reserverol bij Manchester United na zijn transfer van Ajax naar Engeland van afgelopen jaar. De Nederlander komt slechts sporadisch in de plannen van Ole Gunnar Solskjaer voor en kreeg daarom slechts een aantal kansen als invaller bij Oranje, waar hij normaal verzekerd was van een basisplaats. Pikte tegen Gibraltar wel zijn doelpuntje mee, maar moet vanwege zijn situatie bij United hard werken voor een basisplaats op het EK.