De Boer in achtbaan, selectiedilemma's en vedettes matig: zó staat Oranje ervoor

De Boer in achtbaan, selectiedilemma's en vedettes matig: zó staat Oranje ervoor

31-03-2021 12:15 Laatste update: 12:24
52

De eerste WK-kwalificatieweek van het Nederlands elftal zit erop. De eindscore: zes punten uit drie wedstrijden. Het vizier gaat nu op het EK in de zomer. VoetbalPrimeur blikt terug, vooruit en trekt conclusies.

Frank de Boer zat afgelopen week voor de zevende, achtste en negende keer op de bank als bondscoach van Oranje. Het zal hem niet zijn meegevallen: Turkije legde de zwaktes van het Nederlands elftal genadeloos bloot in Istanbul (4-2). Door de nederlaag, die deed denken aan de donkerste dagen onder bondscoach Danny Blind, is het meteen alle hens aan dek in de WK-kwalificatiecyclus.

Oranje-status onbekend
Pijnlijke conclusie: niemand weet precies waar de ploeg van De Boer staat met het oog op het EK. Over ruim tien weken speelt Oranje de eerste groepswedstrijd tegen Oekraine, maar de bondscoach moet nog talloze knopen doorhakken. Denk aan het systeem, de basiself en überhaupt de samenstelling van de selectie. En in tegenstelling tot Ronald Koeman heeft De Boer niet meer de tijd om te bouwen.

De overwinningen op kleinduimpjes Letland (2-0) en Gibraltar (0-7) zullen De Boer amper helpen. Natuurlijk was het goed voor het vertrouwen, maar de zeges waren een zekerheidje. De enige echte test – uit bij Turkije – ging verloren. Op voorhand lijkt het Nederlands elftal geen titelkandidaat, maar een sensationele EK-start zal de Oranje-koorts ongetwijfeld naar grote hoogtes doen stijgen.

De Boer in achtbaan
"Sinds De Boer bondscoach is van Oranje, lijkt het vertrouwen weg", zei Theo Janssen afgelopen zondag bij Studio Voetbal. 'Schijn van wanorde onder Frank de Boer bij Oranje', kopte De Telegraaf na Turkije-uit. En het Algemeen Dagblad hield zich ook niet in: 'De Boer is een soort nationale pispaal en Oranje is de knuffelfactor kwijt.'

Inmiddels staat De Boer negen wedstrijden aan het roer van Oranje. Slechts vier keer werd er gewonnen: tegen Bosnië en Herzegovina, Polen, Letland en Gibraltar. Geen lekker begin. Na de nederlaag bij Turkije kwam zelfs de vraag op tafel of de oud-trainer van Ajax, Internazionale, Crystal Palace en Atlanta United wel de juiste man is voor Nederland.

Dat De Boer het op veel fronten aflegt tegen voorganger Ronald Koeman, is duidelijk. Het wordt voor de bondscoach belangrijk om richting het EK meer gezag uit te stralen. De verbaasde en geïrriteerde reacties van Daley Blind, Georginio Wijnaldum en Memphis Depay op hun wissels verraden onderhuidse onvrede. "Dit soort dingen heb je onder Koeman nooit gezien", reageerde Rafael van der Vaart.

Selectiedilemma's
Na het Oranje-debacle in Istanbul stonden meteen alle beslissingen van De Boer weer ter discussie. Waarom kreeg Marten de Roon de voorkeur boven Davy Klaassen en Ryan Gravenberch? Hoe valt de plotselinge basisplek van Kenny Tete ten koste van Denzel Dumfries te verklaren? En waarom is Wout Weghorst niet geselecteerd als Luuk de Jong tóch niet alleen een pinchhitter blijkt? Alles ligt onder een vergrootglas.

Toch bewezen enkele spelers ook het gelijk van De Boer: Steven Berghuis overtuigde ondanks een mindere periode bij Feyenoord en brak tegen zowel Letland als Gibraltar de ban. Tegelijkertijd is Luuk de Jong ondanks zijn voetballende beperkingen de eerste Oranje-international sinds 2017 die in drie opeenvolgende WK-kwalificatiewedstrijden scoorde. De laatste die daarin slaagde was Arjen Robben.

Hoewel De Boer niet van plan lijkt om hem te laten vallen, staat de EK-deelname van Ryan Babel op de tocht. De routinier speelt weinig bij Galatasaray en hoort Cody Gakpo op de deur kloppen. Bij Jong Oranje maakte de PSV'er heel veel indruk. "Hij is een speler die wij in de gaten houden, laat dat duidelijk zijn. Zoals dat voor Wout Weghorst ook zo is", zei De Boer dinsdagavond over Gakpo.

Ajacied en Feyenoorder scoren het hoogst
Na elke Oranje-avond geeft VoetbalPrimeur rapportcijfers aan de internationals. Davy Klaassen en Steven Berghuis halen het hoogste gemiddelde (6,2), gevolgd door Matthijs de Ligt, Frenkie de Jong en Luuk de Jong (6). De enige onvoldoendes zijn voor Georginio Wijnaldum en Memphis Depay (5,3), uitgerekend de grote mannen van de EK-kwalificatiereeks. En ook De Boer sluit af met een manco (5,3).

(Ruben Winkels/VoetbalPrimeur)