Kroos spreekt zich uit over Qatar: 'Krankzinnig, en er is geen medische zorg'

Kroos spreekt zich uit over Qatar: 'Krankzinnig, en er is geen medische zorg'

31-03-2021 13:52
72

Toni Kroos heeft zich als eerste topvoetballer expliciet uitgesproken over de mensenrechtensituatie in Qatar. De Real Madrid-middenvelder en Duits international vindt het echter te laat voor een boycot van het WK.

"De gastarbeiders moeten non-stop werken in een hitte van 50 graden Celsius", steekt Kroos van wal in de podcast Einfach mal Luppen, die hij samen met zijn broer Felix maakt. "Ze hebben te kampen met een gebrek aan voeding, een gebrek aan drinkwater, wat krankzinnig is bij deze temperaturen. Veiligheid is niet gegarandeerd, er is geen medische zorg. De omstandigheden zijn niet goed."

"En de arbeidsomstandigheden zijn slechts één deel van het thema, de andere is dat homoseksualiteit daar strafbaar is", gaat Kroos verder. De middenvelder vindt dat er 'een zekere mate van geweld tegen de arbeiders' wordt gepleegd. "Dit zijn punten die absoluut onaanvaardbaar zijn."

Toch vraagt Kroos zich af wat nu nog het nut van een boycot is. "Die discussie is te laat op gang gekomen", oordeelt hij. "Gaan de arbeidsomstandigheden dan aanzienlijk veranderen? Ik denk het niet." De Duitser hoopt dat het WK nu de aandacht vestigt op de problemen, zodat verbeteringen 'wellicht' gestimuleerd kunnen worden. "Maar dit wordt sowieso veel te laat besproken. Tien jaar geleden is de verkeerde keuze gemaakt."