NEC verwacht nieuwe transferklappers: 'Voor goede kwaliteit moet betaald worden'

NEC verwacht nieuwe transferklappers: 'Voor goede kwaliteit moet betaald worden'

01-04-2021 11:30 Laatste update: 13:22
44

De talentvolle spelers van NEC liggen komende zomer goed in de markt. Volgens Wilco van Schaik, die afgelopen dinsdag het startsein gaf voor een bijzondere actie, is het zeker dat de Nijmegenaren in de aankomende transferperiode een aantal jongelingen gaan doorverkopen.

NEC gaat deze week langs bij alle seizoenkaarthouders om een speciaal kunstwerk te overhandigen, waarmee de club haar dankbaarheid richting fans en sponsoren uit wil spreken. De financiële omstandigheden in het Goffertstadion zijn namelijk niet heel florissant en algemeen directeur Wilco van Schaik wil, net als de rest van de club, duidelijk maken aan de aanhang hoe belangrijk ze zijn. "Er komen zware tijden aan en we hebben iedereen nodig", zegt hij tegenover VoetbalPrimeur. "De situatie is zeer uitdagend en daar moeten we niet voor weglopen."

Van het moeten verkopen van spelers om het hoofd boven water te houden is echter geen sprake. Ook in een 'coronaloos' jaar verwacht NEC een aantal talenten kwijt te raken. "Dat is onderdeel van ons businessmodel", legt Van Schaik uit. "Wij leiden spelers op om ze later door te verkopen en op die manier runnen wij ons bedrijf. Dat is elk jaar zo en ik ben er ook van overtuigd dat wij dit jaar weer spelers gaan verkopen. Ik kan merken dat er heel veel belangstelling is."

Met spelers als Dirk Proper, Bart van Rooij, Souffian El Karouani en Elayis Tavsan kunnen de Nijmegenaren zich in de handen wrijven. "Ik hoor het en voel het op de transfermarkt", zegt de voormalig algemeen directeur van FC Utrecht. "De prestaties van onze vleugelverdedigers en van iemand als Tavsan vallen gewoon op. Clubs zijn daarin geïnteresseerd en dat weten we ook. Iedereen kan hier op zijn klompen aanvoelen dat die belangstelling er is en het gaat ook niet alleen maar om interesse uit Nederland. Het gaat alleen maar aanwakkeren."

Clubs die denken dat spelers bij de nummer zes van de Keuken Kampioen Divisie goedkoop op te halen zijn, komen echter bedrogen uit. NEC wil zo snel mogelijk naar de Eredivisie en heeft met technisch directeur Ted van Leeuwen en adviseur Fred Rutten twee mensen in huis die door de wol geverfd zijn en weten hoe de transfermarkt werkt. "We liggen niet wakker van de interesse en het is bij andere clubs ook bekend dat spelers hier niet voor een appel en een ei op te halen zijn", maakt Van Schaik duidelijk. "Bij ons is de kwaliteit goed."

In de voorgaande jaren slaagde de Nijmeegse trots er al vaker in om spelers op te leiden voor het grote werk en voor een aardige transfersom door te verkopen. "Je ziet wat Ferdi Kadioglu nu bij Jong Oranje doet, hoe goed Arnaut Danjuma presteert, wat Anthony Musaba laat zien bij Cercle Brugge en hoe we eerder spelers als Jasper Cillessen en Alireza Jahanbakhsh hebben opgeleid. Wij leveren kwaliteit af en daar moet voor betaald worden. Clubs kunnen hier niet voor een dubbeltje op de eerste rij zitten en talenten weghalen."

(Guy Habets/VoetbalPrimeur)